„Петя на моята Петя“ е филм, който гради мостове между миналото и настоящето и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си, противопоставяйки се на системата, която цели да превърне младежите в „консервни кутии без етикети“.? Историята е вдъхновена от живота и творчеството на талантливата Петя Дубарова, оставила ярка следа в българската поезия със своя младежки устрем и непримиримост спрямо несправедливостта по онова време.

„Петя на моята Петя“ е един от малкото филми, които ме разтресоха от първия път, в който го гледах. Музиката се изля от раз. Развълнува ме с поезията и начина, по който тази детска, тийнейджърска душевност е пресъздадена във филма. Като добавим актьорската игра на Александра Костова и Алиса Атанасова правят страхотни роли, те ме вдъхновяват“. Това заяви в ефира на bTV Radio композиторът Георги Стрезов - автор на саундтрака на новата филмова продукция. От 15-годишен той пише музика за киното, както и за видеоигри.

Водещата тема “Дъх на слънце” е вдъхновена от стиха „Да съм слънчево момиче“ на емблематичната поетеса Петя Дубарова, чийто живот служи за основа на новата кинотворба. Стрезов записва парчето с гласа на Рени Попминчева във версия за филма, както и в акустична версия.

„Предпочитам да работя с режисьора, за да направя техния филм по-добър и да  представя своите послания по-добре към зрителя. Всеки режисьор има собствен подход за работа. Понякога музиката може да надскача картината“, сподели Георги Стрезов.

Ролите са поверени на Александра Костова (награда за главна женска роля от международното жури на фестивала „Златна роза“ 2021), Алиса Атанасова, Юлиан Вергов, Албена Павлова, Алена Вергова, Ясен Атанасов, Мартин Методиев, Моньо Монев, Васил Банов, Емил Марков и Александър Милчев. Режисьор е Александър Косев, зад камерата е Иван Вацов, а сценарият е дело на Нели Димитрова и Валентина Ангелова.

Филмът „Петя на моята Петя“ тръгва по кината от 21-ви януари, като официалното представяне в София е днес, 20 януари, в Кино Арена, The Mall. Прожекцията ще започне в 19.50ч., а от  19.15ч. ще бъде постлан червения килим за снимки с актьорите. „Петя на моята Петя“ се разпространява от bTV Studios.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с композитора Георги Стрезов: