Национална програма "Татяна Лолова на 90 години" организираха продуцентска компания "АРТО плюс" ЕООД съвместно със Сатиричен театър "Алеко Константинов", Българска национална филмотека, Филмотечно кино "Одеон" и издателство "Книгомания". В рамките на програмата със серия от събития в София и в страната ще бъде отбелязана 90-ата годишнина от рождението на една от най-обичаните ни актриси Татяна Лолова. Част от събитията ще бъдат представени и в някои европпейски столици.

Точно в деня на годишнината, 10 февруари (събота), от 18.30 часа в любимото кино на Татяна Лолова "Одеон" ще бъде показан премиерно документалният филм "Последният спектакъл" с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Лентата събира архивни кадри и снимки, които разказват за живота и творчеството на актрисата както и за последните месеци от живота ѝ. Някои от кадрите се показват публично за пръв път.

Снимка: Издателство Колибри

 

Същата вечер след прожекцията на документалния филм ще бъде представена и новата книга "Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки" под съставителството и редакцията на журналиста и продуцент в bTV Георги Тошев. Книгата съдържа неразказани истории и над 70 снимки от архива на обичаната актриса. Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Георги Тошев:

Националната програма "Татяна Лолова на 90 години" ще продължи със специален спектакъл по повод юбилея, озаглавен "Празнуваме Татяна Лолова". Спектакълът ще бъде представен на 13 февруари 2024 г. от 19:30 ч. в Сатиричен театър "Алеко Константинов" в столицата. Постановката ще е неизбежен повод всеки да си спомни за нея, обещава директорът на театъра Калин Сърменов, който е и режисьор на спектакъла. На сцената публиката ще види актрисите Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Стефания Кочева и други, с които Татяна Лолова си е партнирала. Във фоайето на театъра ще бъде подредена и изложба с фотографии "Татяна Лолова и Сатирата".

Националната програма "Татяна Лолова на 90 години" ще представи в следващите седмици пътуващ спектакъл и изложба, както и създаването на официален сайт за актрисата, който да събере в електронен архив фотографии, роли, интервюта, бележки, скици, лични дневници и други материали, свързани с живота и професионалния й път в киното и театъра.