Първият епизод на „Гласът на киното“ - новата рубрика в ефира на bTV Radio е вече факт, като първи гост бе кинокритикът Деян Статулов. Заедно с водещата Тереза Захариева те коментираха предстоящите награди Оскар и впечатляващата селекция филми в Месец на Оскарите по bTV Cinema.

       Тази година за първи път церемонията по наградите Оскар ще се провежда по време на пандемия. Освен здравето на всички гости, номинираните и бъдещи носители на наградата, така и за останалата част от публиката, ще бъде от изключително значение плавното протичане на бляскавото събитие. Делян припомни, че 30 сек. реклама по време на церемонията струват 2 милиона долара. Миналата година, благодарение на рекламните паузи са спечелени 130 млн. долара. Това е основание да мине атрактивно и безопасно.

       Гара Union Station ще бъде част от церемонията, като организацията предвижда и жива връзка от Лондон и Париж. На 25 април ще има изпълнение и в сградата, която традиционно приема церемонията -  Dolby Theater в Холивуд.

 „Мария Бакалова е един несравним успех…всички знаем колко е бил труден пътя на Мария Бакалова, за да стигне до тази церемония“, сподели Деян. „Много ми е трудно да дам прогнози, тъй като не съм на място в Лос Анджелис. Всяка гилдия предлага своите предпочитания, а тези пет които са събрали най-много гласове сред цялата филмова общност“, разясни Деян. „С годините все по-рядко се случва да има изявен фаворит, за разлика от годините, в които „Титаник“, „Спасяването на редник Раян“ или „Властелинът на пръстените“ бяха първенци и беше почти сигурно, че ще спечели вота на Академията. Сега вече има 9 или 10 филма в номинациите, това раздробяване на вота води до размиване на прогнозите за резултата от номинациите. Спада интереса и разпознаваемостта на филмите сред аудиторията“, разказа Деян.

        Вече церемонията се стреми да насочи вниманието на аудиторията към гледането на въпросните филми в церемонията. Всяка една държава по света има възможност да предложи свои филм и да бъде номинирана за наградите. Тази година по-различното сред номинираните е това, че по някакъв начин ветрилото на номинирани е много голямо. Тъй като дълги години Американската филмова академия беше обвинявана в неравнопоставеност между половете и сегрегация, тази година има цели 11 актьора, които са номинирани за Оскар, рекорден брой афроамерикански актьори, за първи път пакистанец е номиниран.

      И тази година различните платформи на bTV Media Group ще отпразнуват наградите на Академията със специални инициативи, посветени на най-големите постижения в света на киното. Така програмата на bTV Cinema e наречена „Месец на Оскарите“. Виждам в програмата три филма на Стивън Спилбърг, което е едновременно хубав подбор и добра малка панорама на творчеството на Спилбърг. Друг прекрасен фим, който аз много обичам е „Влюбеният Шекспир“ един изключително оригинален филм“, сподели Деян.

      Тази вечер не трябва да пропускате „Lady Bird“- това е красив и прекрасен филм в тренда на Оскарите, за които говорихме за равнопоставеност на жените, на младите. И не мога да не спомена и любимият ми филм Гравитация на Алфонсо Каро с Оскар за режисура, в него за първи път 3D метода става от атракция в методически език на изкуството.

Накрая на разговора Тереза попита „Какво означава киното за теб“ и отговорът на Деян бе: „За мен Оскарите са мечта“, а за мен киното е нашата по-хубава реалност, най-хубавата илюзия“.