„В края на 19 и началото на 20 век дамите са носели големи обемисти шапки, които шеговито в музея наричаме „лампиони“. После намаляват своя обем и стават по-практични. След Първата световна война шапките достигат до най-голямото си разнообразие- украси с мъниста, пера и др. Тази естетика е отминала и хората днес предпочитат по-семпли и удобни за ежедневието“. Това заяви в ефира на bTV Radio главният уредник и завеждащ отдел «История, етнография и художествени движими културни ценности» в Регионалния исторически музей - София Мариана Маринова. Поводът - откриващата се днес между 16.00 ч. и 19.00 ч. изложба „Шапката – някога и сега“. Тя насочва вниманието на посетителите към софийския моден ареал с властващите български вкусове и чуждестранни влияния. Хронологичната линия в експозицията тръгва от края на XIX в., продължава през превратния ХХ в. и достига до тенденциите в настоящето.

„Някога шапката е била белег за социално или служебно положение, за религиозна принадлежност . Сега е загубила тези функции“, споделя Мариана Маринова. „Навремето не може да си представите банкер без бомбе или цилиндър, докато каскетът е бил запазен като шапка на работническата класа. Днес шапката е станала универсален атрибут за всички слоеве от обществото. Дамите задължително са излизали с шапка, ако са били по-богати, а работничките са предпочитали кърпа за глава“, подчерта главният уредник на Музея за история на София.

Снимка: Регионален исторически музей- София

Експозиционната концепция обръща внимание на шапката едновременно като функционална необходимост и естетически знак. Отрежда място в изложбата на исторически примери, продукт на столични модисти и ателиета или внос от чужбина. Тези аксесоари са част от фонда на Регионалния исторически музей в София.

Другият дял от експозицията презентира съвременни шапки. Дамските са на дизайнера Ирина Сардарева от „Къща на шапките“. Паралелно с авторските си проекти, тя реставрира модните атрибути от колекцията на Музея. Мъжките са дело на Георги Сардарев.

Сред интересните модели, представени в изложбата, е цветен венец с шапчица с дребни монети, който е служил като атрибут за сватбени церемонии. Самите шапки най-често са изработвани от коприна, вълна или филц, а софиянките и софиянците през лятото се носели сламените си шапки.

Изложбата „Шапката – някога и сега“ се намира в зала „Временни експозиции“ на партерния етаж на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ №1). Посещенията се осъществяват в периода 17 февруари – 8 май 2022 г. при спазването на всички актуални противоепидемични мерки. Работно време от 10.00 ч. до 18.00 ч. 

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с Мариана Маринова от Регионалния исторически музей - София, разположено в звуковия файл: