„Имах чувството, че през годините тази песен е недооценена достатъчно. В главата ми прозвуча как неговата цигулка би изсвирила основната тема на песента. Бях измислил неговата партия и той каза, че ще стане много добре. Това е постоянен диалог между глас и цигулка“, заяви Владимир Ампов-Графа в ефира на bTV Radio.

За първи път неговият хит „Ванилия“ от албума „Честно в очи” /2006/ звучи със цигулката на Веско Панталеев-Ешкенази, който живее и работи в Амстердам. Там е заснет и видеоклипа към песента, режисиран от Васил Стефанов и Стефка Николова. В него участва талантливата актриса Боряна Маноилова, която е внучка на изтъкнатия скулптор Георги Чапкънов-Чапа.

„За първи път се получава толкова добра химия между музиката и визията, което невинаги се случва. Амстердам носи специфична романтика, която кореспондира с тази на песента“, сподели Графа. „Ние записахме парчето в началото на 2020г. и заради пандемията замразихме проекта. Година и нещо по-късно си пуснах цигулката и изпях наново песента със съвсем друг заряд и според мен, звучи много по-зряло отпреди 15 години“, признава Владимир Ампов.

„Графа даде роля на цигулката ми, която кара слушателя да чувства, да мечтае и да се пренася в един свят, пълен с аромат на “Ванилия””, написа в социалните мрежи цигуларят Веско Панталеев-Ешкенази, който е концертмайстор на „най-добрият оркестър в света“- Кралския Концертгебау оркестър.

Двамата изнасят концерт през октомври в клуб в Амстердам. „Публиката остана въодушевена, изненадана и силно аплодира Веско при появата му. Песента ще прозвучи в София на неговия концерт, който бе отлаган няколко пъти“, разказва Графа.

Поради високия процент на ваксинация, хората влизат със сертификати. „Може би това е междинен вариант. Не влияе много добре на психическото здраве на децата. Затварянето води до още по-вече социална дистанция“, посочва Владимир Ампов. „Превърнахме се в морски туристически бизнес, който работи от пролетта до началото на есента. Направихме изключително успешни концерти през лятото. Това е вариант за музикално съществуване. Не си представям музикалния бизнес по такъв начин през следващите 10 години“.

На 19 ноември Влади Ампов-Графа ще излезе на една сцена с музиканта Венци Трифонов в клуб във Виена. Графа работи над нов албум. За него лаконично разкрива, че „има нов полъх и вибрация в музиката, която създавам“.  Дискът може да се появи в края на пролетта или началото на есента на 2022г.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Владимир Ампов-Графа: