Неузнаваем е вече пешеходният подлез при Централна автогара в София – цветен, приветлив и приятен за преминаване. Стените са изрисувани с графити, създадени от много талантливи майстори.

Инициативата е на Николай Петров от фондация „Ситиуайз“. Първото издание бе през 2020 г.

„Сега довършихме абсолютно всички стени в трите коридора.“ – доволен е инициаторът в интервю по bTV Radio.

Общо 18 артисти, трима от които са от чужбина, се включват в работата по изрисуването на графитите.

„Главната ни идея е да представим съвременните автори, които са специфични в работата си в градското пространство. Искаме да покажем, че такъв тип проекти не трябва да се осъществуват самоцелно. Тези намеси трябва да бъдат художествено и архитектурно курирани.“ – посочи още Николай Петров.

Той е убеден, че правилната позиция е да се действа. За инициативата той добави: „Това е добър пример как множество артисти с уникален стил се обединяват в обща гама. При всеки имаше водещ цвят, така че графитите да стоят самостоятелно добре, но и в цялост да създават единна визия. Подлезът вече е освежен, променихме как изглеждат стените, които бяха доста неподдържани и вандализирани преди нашата намеса. Рисунките от първото издание отпреди две години са непокътнати. Това е ясен знак, че това, което създаваме, е качествено, трайно и хората имат нужда от него.“

Интервю на Светослав Николов: