Новият Подробен устройствен план /ПУП/ на ж.к. Мусагеница предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Документът бе публикуван в бр.17 на Държавен вестник от дата 01.03.2022г. и по правило срокът за обжалване е едномесечен – до 31-ви март 2022г. В него е заложено ново строителство в квартала за следващите 5 години.

 Над 1200 жалби бяха подадени срещу преработения през 2018г. ПУП, въпреки че гражданите се борят срещу измененията на представените планове още от 2010г. „Така един от най-малките квартали в София се превърна в квартала с най-много жалби. Сега предложеният ПУП е копие на предишния с някои корекции по отношение на уличната мрежа и размера на някои от жилищните сгради“, коментира в ефира на bTV Radio един от администраторите на виртуалната платформа “Жк.Мусагеница” Стефка Четрафилова. „Предидени са 15 строителни петна, от които 4 за нови жилищни сгради и 10 за нови обществени сгради и 1 за нова обществена сграда, което заменя съществуващата. Чрез процедурни хватки се предвижда планираните нови блокове да бъдат 9-10 нови жилищни блока“, подчертава тя. Четрафилова описа подробно спорните строежи, които биха затруднили паркирането и отдиха на жителите на квартала.

 

Сред заложените нови строежи е детска градина. В момента в „Мусагеница“ има 2 общински и една частна детски градина. В „Дървеница“ има само 2,  в Студентски град- 1 ясла и 2 градини, а в „Малинова долина“ и „Витоша- ВЕЦ Симеоново“ - нито една. На този фон в „Малинова долина“ са издадени 48 разрешителни за строеж на фамилни и многофамилни жилищни сгради, в „Дървеница“ -10, „Витоша- ВЕЦ Симеоново“ – 7, а в „Мусагеница“- нито едно.

„В „Мусагеница“ има 504 места в двете градини, а общият брой на родените деца през последните 6 години е 550. Недостигът може да се компенсира с разширение на 10 ОДЗ „Чебурашка“ към съседен терен, който е общинска частна собственост. Обсъдихме го с предишния районен кмет Димитър Дилчев, според когото идеята е добра и осъществима, а имаме и подкрепата и съгласието от ръководството на детската градина. След оставката на бившия зам.кмет Искрен Арабаджиев, който сега е депутат от ПП, комуникацията ни с Район „Студентски“ е трудна“, разкрива Четрафилова. Тя сподели притесненията на гражданите за строежа на нова църква на малък терен до Обредния дом в „Мусагеница“  в близост до бул. „Г.М.Димитров“. „Там няма пространство за хората при големи християнски празници, а има наблизо и изградено казино“, смята жителката на квартала.

До момента са подадени над 400 жалби до Район „Студентски“ и Столична община. „Чашата на търпението е преляла. Говори се за протест със затваряне на ключови булеварди като „Драган Цанков“ и „Г.М.Димитров“. Ще протестираме, защото искаме да запазим квартала си като един от най-зелените в София, да има въздух за децата ни“, категорична е Четрафилова. Според нея, „Мусагеница“ е разположена между 3 от най-натоварените булеварди в София и всяко дърво ни е важно заради шума, замърсяването, прахта. През последните 10-15 години бяха изсечени стотици дървета заради новите сгради. Парк „Въртопо“ бе изваден от ПУП-а на „Мусагеница“. Там се появиха 6 нови сгради, а не можем да ги обжалваме, тъй като не сме заинтересована страна. Тези блокове ползват нашата инфраструктура, паркоместа, детски градини. Те трябва да влязат в ПУП-а на „Мусагеница“.

Цялото интервю на Георги Митов със Стефка Четрафилова от виртуалната платформа в социалната мрежа „Жк.Мусагеница“ ще откриете в звуковия файл: