Стартира дългосрочен проект за запазване на кестените  и био разнообразието в столичния район „Оборище“. Целта е да се окаже влияние върху процеса на стареенето на красивите дървета в града. „Кестенът е един от символите на София. Те са нападнати от молец, чийто ларви живеят в техните листа, които пожълтяват по-бързо. За да се атакува молеца, най-дългосрочният вариант е да се направят хранилки за птици“, заяви в ефира на bTV Radio Божидар Емануилов – председател на фондация “За Оборище”. От гражданската организация предвиждат поставяне и поддържане на хранилки за птици през декември 2021г., поставяне на къщички за птици през февруари 2022г. и поставяне на капани за молци през март, юни и август 2022г.

Изработването и поставянето на хранилки за малки птици ще се реализира в рамките на работилница, която ще се проведе на 3 декември /петък/ от 13ч. в „+Това“. Записването е безплатно, като екипа може да бъде от един възрастен и едно дете или само възрастни. По време на събитието ще се спазват въведените противоепидемични изисквания, като присъстващите задължително трябва да имат „Зелен Сертификат“.

Партньори са Район „Оборище“ и инициативата „ЕдноДърво“ за създаване на дигитална карта на градската дървесна растителност. Предстои да се добави нова функционалност на сайта ednodarvo.io, чрез която да се зададе мястото на хранилките и тяхното ниво на зареждане. „Рециклираме пластмасови бутилки и поставяме няколко клона, като хранилките ще се пълнят със сурови и неосолени слънчогледови семки. Те трябва да бъдат поставени на 3 м. височина, за да не бъдат достигнати от котките“, уточнява Емануилов. По думите му, дългосрочната цел е да бъдат поставени в целия град.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с Божидар Емануилов от екипа на “За Оборище“: