Този уикенд предстои доброволческа акция под надслов "140 години с красивото име Княжево", която ще се проведе на Княжевския стадион срещу 26 СУ „Йордан Йовков“.  Съвместната инициатива е дело на "Княжевецъ" и Район "Витоша". „Това е третата акция, която организираме. Стадионът е в по-добър вид от първоначалния, но има какво да се желае“, съобщи Любо Стефанов от гражданската платформа в социалната мрежа. По думите му, при „стадиона с най-хубава гледка в София“ предстои засаждане на над 20 големи фиданки от различни видове, специално подбрани, така че „есента да образуват една цветна палитра“. По време на акцията ще бъде облагородено и волейболното игрище, като ще се подмени мрежата и ще се почисти настилката. Материалите ще бъдат осигурени на място, а акцията ще се проведе в събота, 6 ноември от 10.00ч.

По инициатива на княжевци район "Витоша"  ще изгради и фитнес на открито на самия стадион. „Това място трябва да се ползва за спорт, а не за разходка за кучета, както е в последно време“, подчерта Стефанов, като уточни, че вече има алея за домашни любимци. Той посочи, че ще бъде поставено и началото на новата инициатива "Княжевецъ: стадион на историята", в която ще бъдат изложени „пана на известни княжевци, за да отдадем значимото на хората, допринесли за квартала. Всяка година ще добавяме нови, но за начало ще бъдат само две“.

Една от каузите на гражданите на Княжево се увенча с успех. През миналата седмица паметната плоча на първото туристическо движение в България, което тръгва от това място през 1899г., се сдоби с художествено осветление чрез дарения. „Нужната сума беше 300 лв, а ние събрахме 380 лв, с което закупихме соларен прожектор, който освети плочата и придаде акцент с българския трибагреник. От Район „Витоша“ допълниха мястото с изображение на Алеко Константинов“, поясни Стефанов. Графитът е изрисуван от Иван Величков – Cyborg.

Стефанов коментира и кръщаването на улица в район „Триадица“ на името на алпиниста Боян Петров, който е от Княжево:  „Много ми се искаше тази улица да е тук, но се надявам някой ден да компенсираме тази липса“, заяви създателят на "Княжевецъ". Според него, „трафикът е над 32 000 автомобила на денонощие и това се случва през жилищен квартал. Желанието ни е да се случи по-скоро разширението на Околовръстния път между Бъкстон и Люлин“. Той подчерта, че Банята в Княжево все още стои затворена. „Борим се за възстановяването й. Тя е най-старата баня в София. Женското отделение е от 350 години, а останалата част е пристроена преди 100 години. Баняте  собственост на Министерството на здравеопазването, с които се опитваме да комуникираме, и, по-конкретно, с дружеството, което отговаря за рехабилитационните центрове. Диалогът е в основата на всичко“.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с Любо Стефанов от „Княжевецъ“: