"Имах възможността да споделя сцената с изтъкнати български оперни изпълнители, но бих искал да откроя един от тях, който беше голям приятел и изключителен певец – Николай Гяуров. Също така имам много добра връзка в друга, съвършено различна, но също толкова вълнуваща сфера, каквато е футбола, в лицето на Христо Стоичков". Това заяви Хосе Карерас точно един месец преди концерта му в София, организиран от Fest Team съвместно със Софийската опера и балет. Събитието предстои на 3 декември в Зала 1 на Национален дворец на културата - НДК. Билетите са в продажба в мрежите на Ticket Station Bulgaria и EVENTIM

"Бъдещето на оперната музика е обнадеждаващо", сподели Карерас. "Музиката с нейната чувствителност, е извор на страсти, емоции и чувства, които никое друго изкуство не може да ни даде. Ето защо тя кара хората да съпреживеят своите съкровени моменти в най-пълна степен", смята той. Чуйте ексклузивното интервю за bTV Radio на Георги Митов с Хосе Карерас в звуковия файл:

Един от "тримата тенори" ще излезе на сцената под съпровода на оркестъра с над 130 годишна история и световно признание и популярност – този на Софийска опера и балет. Диригент е Давид Хименес, а сопрано - Диана Цугуи.

Със забележителната си кариера, която продължава почти седем десетилетия, Карерас е смятан за един от най-популярните тенори на всички времена и един от отговорните жанрът да придобие по-голяма масовост сред публиката. В музикалната си история има множество награди и лични върхове като това да бъде музикален директор на церемониите по откриването и закриването на Летните олимпийски игри в родната си Барселона и да открие Олимпиадата през 1992. Хосе Карерас преживява и огромен личен здравословен катарзис, който описва и публикува в автобиографията „Хосе Карерас, пеещ от душа“ за своята битка с левкемията. Създава фондация за борба с болестта, която и до днес е паралелна част от живота му на изпълнител.

Диригент на спектакъла в София ще бъде Давид Хименес. Роденият в Барселона диригент учи пиано и композиция в Консерваторията на Лисеу и след дебюта си с оркестъра на Hannover NDR през 1994 г. се изявява по целия свят, като ръководи най-изтъкнатите оркестри и солисти на места като Роял Албърт Хол, Берлинската филхармония, Зала Плейел, Виенската Концертхаус, Сънтори Хол в Токио и Карнеги Хол и Ейвъри Фишър Хол в Ню Йорк. По време на своята кариера Давид Хименес е дирижирал оркестри като Виенската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Мюнхенската филхармония, Оркестъра на Париж и Filarmonica della Scala. Понастоящем е основен гост-диригент на Филхармония Podkarpacka в Жешов, Полша, както и артистичен директор на фестивала Sounds of Oradea в Румъния.

Сопраното, което ще излезе на сцената на Зала 1 на НДК, е Диана Цугуи. Изключително талантливата певица е учила в Музикалния университет George Enescu в Букурещ под ръководството на професор Санда Сандру. Нейната гъвкавост и умения в пеенето на оперни роли ѝ печелят признание, но тя успешно се изявява и в други вокални жанрове, включително симфонични, оперетни, лирични и дори в мюзикъли. Диана Цугуи работи с всички филхармонии и оперни театри в родината си, а през последните осемнадесет години има многобройни изяви на европейски сцени. Тя е носител на редица международни награди, сред които наградите „Jaume Aragall“, „Wilhem Stenhammar“, „Vox Artis“, „Ionel Perlea“ и „Elena Teodorini“. През 2015 г. тя е коронясана за „Най-добро сопрано“ на Гала вечерта на Националната опера, а през 2018 г. получава наградата „Lya Hubic” също за най-добро сопрано.