"Това, което се случва, е сюрреалистично и също така е анахронизъм. Стават неща, които сме си мислили, че никога няма да станат в модерния свят". Това заяви прочутият тенор и диригент Хосе Кура пред bTV Radio по повод руската инвазия в Украйна.

"Преди 80-100 години, да, но сега през 2022г. считахме, че човечеството е оставило в миналото и е преминало в съвремието с интернет и другите нововъведения. Изглежда, че никога не трябва да “сваляме гарда”, а винаги да стоим нащрек, докато нашето мислене като човешки същества не се превърне в наш неприятел. Живеем в деликатна обстановка не само заради инвазията в Украйна, която вече е невероятна. Лицата на хората са изпълнени с болка. Още веднъж ни се показва, че все още сме много далеч от идеалното общество, в което отвъд икономическите, географските и културните различия сме обединени от нещо общо като братството и любовта помежду ни. Може би ви звучи наивно от висотата на моите 60 години, но това е урокът на природата и така трябва да бъде. Ако живеехме в противоборства, едва ли щяхме да стигнем до тази стъпка напред- да живеем в модерния свят, в който смятаме, че живеем, а изведнъж ни поставят в ситуация, която напомня на Средновековието. Считаме се за толкова модерни, че се държим сякаш сме от пещерите. Без да правя точни оценки, които са и очевидни, мисля, че грешката е огромна. Има още много път да бъде извървян, за да стигнем до идеалния свят, а това не означава единствено хората да имат интернет навсякъде у дома".

Тази вечер, 18 март, в зала 1 на НДК ще се състои премиерата на рядко изпълняваната опера "Ернани" от Джузепе Верди. Продукцията е на Държавна опера- Русе, а Хосе Кура ще влезе бъде диригент-постановчик на спектакъла. Режисурата е поверена на оперния певец Орлин Анастасов. "“Ернани” е една от първите опери на Верди и както “Набуко” изисква множество изпълнители от най-висок клас...Винаги съм казвал, че в България има огромни гласове, така че изненади не мога да очаквам както на други места, където не откривам такива вокални данни", сподели Хосе Кура. "Все още, не съм получавал покана да пея в София, но се надявам преди да съм остарял и да се движа с бастун, да ме поканят", подчерта аржентинският маестро. 

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с маестро Хосе Кура: