Фотографът и журналист Иглика Трифонова 5 пъти е участвала в експедиция на Антарктида. В интервю за bTV Radio, тя разказа защо е важна мисията на научно-изследователския кораб „Свети Свети Кирил и Методий“, който пътува към Антарктида.

 „Там сме наравно с всички държави, дори и с най-големите. България, благодарение на проф. Пимпирев участва също в управлението на този континент, заедно с други 29 държави. И ето, че сега имаме реалната възможност да допринесем не само с науката, която правим, но и с това да вземаме други учени на нашата база с нашия вече кораб. Да върнем жеста на тези нации, които толкова години са ни помагали. Разбира се, испанците са хората, които са се отличили най-много през всичките години, защото са ни съседи на Антарктида и винаги с техните кораби сме пътували, но ето сега, надявам се, че и ние ще вземаме и техни учени. А пък опознаването на Антарктида като научните проекти, които сега се правят, там е кухнята на климата на Земята и е много важно да се знае какво се случва там, защото то има ефект върху цялата планета“, обясни Иглика Трифонова. Тя посочи също, че на Антарктида продължава и изграждането на научната лаборатория, която ще даде възможност доста повече чуждестранни учени да работят там, ще даде възможност и за нови изследвания.

Тази година всъщност е важна, защото имаме кораб, който да превози тези материали и да се задвижи по-бързо изграждането на лабораторията“, добави тя.

 За магията, която кара хората да се връщат на Антарктида отново и отново, Иглика Трифонова заяви:  

Проф. Пимпирев има много точна формулировка – че Антарктида е вирус. Човек не може да обясни защо и кое го кара да се връща отново, но наистина когато си заразен с този вирус, тя те тегли обратно. Това е по-хубавият свят поне за мен, паралелният свят, както го нарича професорът, защото там човешките отношения са много по-истински и много по-топли. Разбира се и природата има значение, но хората правят преживяването незабравимо. Хората, с които си там, затворен си 24 часа с тях в продължение на месец – два и те ти стават като семейство“.

 Тя обясни и как леденият континент променя хората:

Бих казала, че имам ново сетиво – отвори ми желанието да пътувам, да видя света, преди това почти не бях пътувала, а за да стигне човек до там, вижда половин свят. И виждаш едни хора, които са много по-бедни, но много по-щастливи от теб, ти имаш всичко в Европа, в Южна Америка хората са бедни, но срещаш се с нови хора, опознаваш света, и искаш да се върнеш пак и да видиш още, да си пак с тези хора, така че се връщаш съвършено различен“.

 Антарктида е мястото, където все повече се усеща глобалното затопляне, каза още Иглика Трифонова.

 „Виждаме година след година ледници как се топят с метри, как всяка година се дърпат навътре, освобождават се нови парчета земя, които се виждат и които не сме виждали до преди 3-4 години, така че вижда се съвсем ясно глобалното затопляне“, посочи тя.

 Цялото интервю пред bTV Radio можете да чуете на звуковия файл.