Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Мая Цанева от Сдружение „Безопасни детски площадки" в звуковия файл под главната снимка!

Сдружение „Безопасни детски площадки" стартира кампания за набиране на 15 000 лв. за изграждане на комбинирано игрище за баскетбол, волейбол и стрийт фитнес в комплекса на бившия социален дом в Горна баня на ул."Христо Стефчов" 2. Дворът е общодостъпен, в добро състояние, но в момента се ползва за паркинг. В комплекса живеят младежи от България, Украйна и Сирия в преходни социални жилища. В квартала живеят над 700 деца и тийнейджъри, за които няма  достатъчно спортни площадки, на които да се събират и тренират. Район "Овча купел" и Дирекция „Социални услуги за деца и възрастни" към Столична община подкрепят инициативата.

Тази седмица учениците от 47 СУ „Христо Данов"в кв.Иван Вазов, в София ще се сдобият с градска зеленчукова градина и с красна стая на открито в двора си. На 13 май ученици и колегите ни от Фондация"Корен" ще направят градска зеленчукова градина в двора, изградена от палети. През март четвъртокласниците подготвиха разсад за вкусни чери доматчета и босилек. На 14-15 май са поканени доброволци, с които да изградят разчупено и модерно място за срещи и учене на открито по проект на арх. Християн Георгиев. То ще е от палети и се изискват базови умения на домашни майстори. Събитието ще се осъществи със съдействието на район Триадица, Столична община, по проект „Партньорство за красива и чиста България".

Е-платформата https://uchanaotkrito.bg/ „Уча на открито" на Сдружение „Безопасни детски площадки" представя близо 40 пространства за обучение и игри под небето в София и в цяла България. На платформата има онлайн карта със снимки и базова информация за всяка локация, както и календар на събития, които се организират на тези класни стаи. Картата е отворена за още класни стаи, а платформата ще споделя новини и опит от сферата на образованието на открито. От организацията събират екип за изграждане на модерно и раздвижено пространство за учене на открито в двора на 42 ОУ "Хаджи Димитър", в район Подуяне, София на 28-29 май. Платформата е част от проект „София учи на открито". Проект „София учи на открито" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община - Програма „Европа" 2021 от Сдружение „Безопасни детски площадки", в партньорство с район „Подуяне".