Започна кампанията „С бистър ум зад волана“, организирана от Българската петролна и газова асоциация, в партньорство с Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата. По време на кампанията ще се правят проверки на МВР за алкохол, наркотици, неплатени глоби и изправност на МПС в бензиностанции на членове на асоциацията. Проверките започват този четвъртък преди Великден. На самите бензиностанции ще има стационарно станции за тестване доброволно за алкохол. Ще има и еднократни тестери.

„Целта е да намалим жертвите по пътищата“, коментира инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“. Всеки може доброволно да провери чрез тестове и демонстрации с 3D алко очила, които „създават усещането, че си пил, а не си го правил“. Според инспектор Ботева, това ще има възпитателен ефект върху децата.

Пътна полиция ще организира проверки по обществените пътища на територията на цялата страна, а на отделните обекти ще има полицейски екипи, които също ще извършват реален контрол за употреба на алкохол и наркотични вещества. „Това не е демонстрация и не е без последици и не е на доброволен принцип, а е в рамките на функциите на полицаите“, подчерта още Ботева. „И в момента санкциите са доста строги. Въпросът е кой на каква цена е готов да бъде нарушител… Прилагаме законодателството такова, каквото е“ , добави тя. 

 По думите й, "увеличеният брой проверки водят до по-голям брой нарушители". От "Пътна полиция" обявиха, че само за първото тримесечие на годината са установени 2400 случая на шофиране след алкохол и над 1200 след наркотици, а в 32 случая - след употреба и на двете. През 2022 г. при 1769 ПТП-та е имало употреба на алкохол и/или дрога. Изследване на ДА "Безопасност на движението по пътищата" показва, че 15 600 са готови да седнат зад волана след употреба на алкохол. 

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“, разположено в звуковия файл: