В София е показана уникалната изложба „Lapis specularis. Подземната светлина“, организирана от Институт Сервантес- София и Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките. Автор на експозицията е Мигел Анхел Бланко, който представя произведения, изработени от Lapis specularis, известен повече като селенит или лунен камък. Този силно прозрачен кристализиран гипс предизвиква революция във всекидневието на древните римляни.

Мигел Анхел Бланко за пръв път използва този удивителен камък като художествен материал и си поставя двойна цел: от една страна, да проучи пластичните и поетичните му качества, а от друга, да насочи вниманието ни отново към Древната история. Природата е работната среда на испанския артист (Мадрид, 1958). Най-значимият проект в живота и творчеството му „Библиотека на гората“ започва през 1986 г. и се състои от книги кутии, които съдържат природни елементи (растения, минерали, животни, насекоми), сложени под стъкло и придружени от страници, които ни запознават с използваните материали с помощта на рисунки, гравюри или фотографски импресии. За автора книгите-кутии са микрокосмос, нови пейзажи, изразяващи природата в цялата ѝ феноменология и в цялото ѝ географско и символно богатство.

Изложбата вече е гостувала в Националния археологически музей на Мадрид, в Националния музей за римско изкуство в Мерида, а с помощта на Институт Сервантес достига до Испанската академия в Рим и църквата „Санта Еулалия де лос Каталанес“ в Палермо. Чрез 24-те книги-кутии и серията ракли (композиции в железни кутии), изработени с lapis specularis, експозицията отдава почит на пътешествието на този удивителен камък от Испания до различните краища на Империята и пресъздава не само практическите му приложения, а и ритуалните му употреби. Подходът е по-скоро визионерски, отколкото археологически. Сега експозицията пристигна в София, в древна Сердика, за да озари римските останки, съхранени в Националния археологически музей.

Изложбата „Lapis specularis. Подземната светлина“ можете да разгледате до 26.09.2021г. в Археологическия музей в София.

            Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с автора на експозицията Мигел Анхел Бланко в превод на Светослава Славчева: