„Туристите от Русия са 1,8% , а от Украйна са 2% от пазарния дял в София. Надяваме се всичко да се уреди по дипломатически път, за да може възходящата линия на туристи от тези страни да продължи напред“, заяви в ефира на bTV Radio Иво Маринов - директор на Общинско предприятие „Туризъм“ в столицата и бивш зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма. В противен случай, ще има неблагоприятни действия върху туризма в столицата.

Въпреки пандемията, София бележи ръст от 44 процента на туристите през 2021г. спрямо предходната година. Приходите от туристическия данък в столичния бюджет са нараснали до 1,26 млн лв, а от нощувки - 140,8 млн.лв.

Според Иво Маринов, „българските туристи преобладават, но чужденците реализират по-голям брой нощувки в София“. По думите му, българите избират по-ниска категория места за настаняване, а чужденците - хотели 4-5 звезди. „Престоят в хотелите е повече, отколкото по апартаменти“, отчита Маринов. Той допълни, че „видът и целите на посещение в София зависят от националността и възрастовата група на туристите“. През 2021 г. София се увеличава броя на туристите от Румъния, Германия, Италия, Франция, Турция, Израел, САЩ. Над 70 процента от чужденците посещават София за първи път, а останалите са идвали повече от два пъти, сочи проучване на Столичната община. 74 процента от всички анкетирани биха се върнали отново в София, което е признак за висока степен на удовлетвореност от дестинацията. Те идват най-често със самолет - 73 на сто и с автомобил - 14 процента.

Столичната община е разработила собствени туристически продукти, с които да предизвика интереса към посетителите. „Винената карта на София" е създадена съвместно с Асоциацията на винените производители, а картата „Опознай птиците на София“ обхваща 3 парка със специализирани маршрути - Западен парк, Южен парк и Борисова градина, както и с маршрути за наблюдение – парк „Въртопо" и в парка близо до летището“, подчерта Иво Маринов. За привличане на туристите е изготвена и картата на „АРТ изкуствата в София". През 2022г. ще бъде разработена „Градска бирена карта“ към потребителите на домашна, крафт бира, „Карта и маршрут на вековните дървета" на територията на СО, Карта за конгресния и конферентен туризъм и Карта на поклоническия туризъм в периферията на града.

Програмата за развитие на туризма в София за 2021 г. възлиза на близо 500 000 лв. През 2022г. се предвижда да бъде отпуснат същия размер, но Маринов изрази надежда след пандемията сумите да се увеличат.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Иво Маринов - директор на ОП „Туризъм“: