Настъпи „Моментът, в който историята спира“, както го определи Би Би Си. На 96-годишна възраст Кралица Елизабет II напусна този свят. Лятната резиденция на кралското семейство, Замъкът Балморал в Шотландия беше мястото, на което британският монарх избра да прекара последните си дни. Великобритания, а и светът потъна в скръб след тъжната вест, а хиляди се стекоха пред Бъкингамския дворец и пред Уиндзор, за да оставят цветя в памет на стожера на британската корона. Във Вашингтон знамето на САЩ беше спуснато на половината на пилона по повод кончината на най-дълго управлявалият съвременен монарх в историята. Смъртта ѝ беше отбелязана и в европейски градове, включително в София. Съболезнователни адреси изпратиха президента Румен Радев и патриарх Неофит.

„Тя беше обединяващ образ - 70 нелеки години прекара на престола с достойнството си, чувството за дълг, но и с чувството си за хумор“, коментира в ефира на bTV Radio издателката и преводач Боряна Джанабетска. Тя я окачестви като „символ на стабилност“. По думите й, Кралица Елизабет II „будеше у хората човешка привързаност“. Джанабетска отбеляза, че „тя се беше превърнала в „баба на нацията“ и „матриарх“ в най-добрият смисъл на думата“.

Според английската конституция на Уолтър Баджет, „Кралят има правото да съветва, да окуражава и да предупреждава“. Това правеше Кралица Елизабет Втора съвестно до последния си дъх“, припомни издателката. Тя открои и двата ключови момента за британския монарх, които бяха размяната на брачни обети с покойния принц Филип и клетвата, която даде при коронацията си.

Сред успешните издателски проекти на Боряна Джанабетска са биографиите на Кралица Елизабет II и бъдещия Крал Чарлз III. Автор на книгите е американката Сали Бидъл Смит, която описва управлението и житейския път на британския монарх. „Животът на Кралицата е достатъчно интересен и без клюките, и мръсното бельо“, коментира Джанабетска. Тя сподели, че в книгата за новия наследник на трона Смит очертава образа на Чарлз като „една личност, която беше недооценявана, задълбочена и интересна, с духовни търсения и широки интереси, защитник на природата и културното наследство на света“.

Боряна Джанабетска заяви, че „несломимото високо доверие на Кралица Елизабет Втора доказва, че тя си тежеше на мястото. И както Толкин казва: „Елизабет потегли към сивите заливи. Да й пожелаем добър път!“

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Боряна Джанабетска в звуковия файл:

В памет на Нейно Величество Кралицата, Британското посолство в София ще отвори съболезнователна книга от 15:00 до 17:00 часа, петък, 9 септември и от 10:00 до 16:00 ч. в понеделник, 12 септември, до сряда, 14 септември.

Всеки, който желае да се подпише и да остави съобщение в книгата, може да посети Британската резиденция на булевард „Васил Левски“ 36 в София в посочените часове.

От дипломатическата мисия уточняват, че полагането на цветя е позволено, но призовават да не се носят големи или обемисти предмети. Гражданите подлежат на проверки за сигурност, поради което трябва да носят документ за самоличност.

Съболезнованията могат да се изпратят и онлайн тук: www.royal.uk