Припомнящ поуките от миналото и отговорността ни към бъдещето светещ надпис на мястото на бившия мавзолей, макет на блок като плаващ дом на патетата в езерото в „Дружба“ – тези проекти излъчи комисията за реализация през 2022 г. в програма „Навън“ на Столична община. От тази година тя е с два компонента – освен инсталация в Градската градина, ще финансира и художествена намеса в градската среда.

На площадката на бившия мавзолей предстои да прочетем в светещи букви изречението „Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било.“ Автор на проекта е д-р Красимир Терзиев. Творбата ни препупреждава, че не трябва да отричаме миналото, а да го познаваме, защото иначе отново може да ни застигне, а в бъдещето да изживеем онова, което не сме научили от историята. „С работата си искам да привлека хората да влязат в произведението, да се движат свободно и да станат част от него. Исках с текста да обърна внимание на значимостта на това място, което като че ли през последните години остана недостатъчно осмислено. Ще ми се тези думи да станат повод да мислим за настоящето, за това как живеем заедно и се отнасяме един към друг, какво бъдеще формулираме за себе си.“ – каза той в предаването „За града“ по bTV Radio.

В езерото в кв. „Дружба“ ще се появи къщичка за патета, реплика на необичайно изглеждащия отсреща блок с две колони и етажи, които като че висят във въздуха между тях и отварят хоризонта. В момента той не е в завиден външен вид, но това не засенчва усещането за смелост, нестандартен подход и размах в неговото изпълнение. Творбата е на Мина Минов. „Архитектурата много ме впечатлява и вдъхновява, тя е неизмена част от живота. София може да се гордее с много добра архитектура. Тази сграда е красива и уникална, привлекателна е, въпреки че изглежда неглижирана и занемарена. Целта ми с проекта е да не добавям и да не отнемам от мястото – когато погледнеш към езерото, в него се вижда това гигантско отражение на блока, патетата са там. Обичам парковете и е важно хората да знаят, че произведение на изкуството можеш да видиш не само в центъра на града, но и в периферията.“ – коментира авторът.

Интервю на Светослав Николов: