10 209 деца са класирани за първи клас в София, некласирани остават 460. Свободни за второ класиране са 1614 места. Записването на първолаците започва от днес и продължава до 17 ч. на 17 юни.

„Много е важно родителите да знаят, че ако не са удовлетворени от първото класиране, за да участват във второто, не трябва да записват децата си сега.“ – уточни пред bTV Radio Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“ към Столична община.

При първото класиране са заети почти всички места в районите „Студентски“, „Изгрев“ и „Лозенец“, повече свободни има в районите „Подуяне“, „Искър“ и „Люлин“.

„Процедурата за записване е максимално опростена. Всички 12 критерия се удостоверяват по служебен път, като родителите трябва да представят допълнителни само в три случая – за дете, настанено за отглеждане в приемно семейство, както и в семейство на роднини и близки, а също и за осиновеното дете. Тези три критерия трябва да се докажат, съответно, със заповед за настаняване при първите две хипотези и със съдебно удостоверение при третата.“

Предстоят още три класирания – на 20, 27 юни и на 4 юли.

Интервю на Светослав Николов: