„Основната ни задача е да осигуряваме места за децата между 3 и 6 години.Тя е обща с всички районни кметове, които изпълняват проектите, а ние осигуряваме финансирането“. Това заяви за bTV Radio кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Вече е готова детската градина в кв. „Павлово“. В район „Витоша“, който е един от най-натоварените, ще започне и строителство на детска ясла в „Бояна“ през септември… До края на годината се очаква да приключат 12 нови сгради, а в момента се строят общо 25“, посочи още столичният градоначалник. „В населените места извън града също има деца, като строим навсякъде. Напредъкът зависи изцяло от екипите на районните кметове“, подчерта Фандъкова.

В новия корпус към самостоятелна детска ясла № 35 "Вълшебство" в район „Триадица“ се изграждат помещения за 4 нови групи, както и физкултурен салон, с което се удвоява капацитетът на детското заведение. В двора на яслата ще бъдат изградени нови 8 детски площадки за всяка една група, съобщават от Столична община. Строителните дейности продължават и в 31-ва детска градина „Палавници“ в „Красно село“. Предстои другата седмица да започне и строителството на нова сграда за две групи към СДЯ № 51 в район „Красна поляна“.

След разрушаването на бившия комплекс „Родна стряха“ в столичния квартал „Манастирски ливади-запад“, на чието място се предвижда изграждане и на детска градина, се провежда процедурата за избор на изпълнител . „Очаквам в следващия месец да започне проектирането на пространството“, коментира Фандъкова. „Наблюдаваме целия процес с инициативния комитет, които са много активни. Разчитам на гражданите, на тяхната информация и сигнали“, добави тя. „Готвим специални събития за Деня на София наред с официалните церемонии, отбеляза кметът на столицата.

Чуйте цялото блиц интервю на Георги Митов с Йорданка Фандъкова в звуковия файл: