„Политическият театър продължава и всички заявки за връщане на парламентаризма са просто задължителен елемент от този политически театър.“ Това заяви в ефира на bTV Radio социологът Юлий Павлов. Така той коментира случилото се в парламента през последните два дни по отношение на оттеглената кандидатура за премиер на Пламен Николов от „Има такъв народ“.

„Няма политическа сила, която да прояви отговорност в тази ситуация. Трудно е да се каже за кого ще са от полза предсрочните избори. По-лесно е да се каже кои със сигурност ще загубят. Със сигурност ще загубят БСП – тенденцията при тях е надолу. „Демократична България“, която върви по принцип леко нагоре, ще отидат на трето място и ще изпреварят БСП. „Изправи се БГ! Ние идваме!“ нямат гаранция дали ще влязат в следващия парламент. ИТН може и да качат малко, защото Слави Трифонов направи силен ход с подкрепата си за президента Румен Радев. За ГЕРБ не е ясно. Има вероятност и те да качат, защото много хора ще си кажат „тия партии на протеста не само не могат да управляват, те не могат и да започнат да управляват“, допълни Павлов.

Социологът коментира и при кого трябва да отиде третият мандат, който президентът Румен Радев трябва да връчи.

„На когото и да го даде, то третият мандат няма да бъде изпълнен. Президентът трябва да мисли за графика, защото нещата трябва да бъдат натаманени така, че изборите да станат 2 в 1, т.е. парламентарните избори да съвпаднат с първия тур на президентските, защото втори може и да няма“, допълни Павлов.

 Чуйте цялото интервю с Юлий Павлов.