Броени часове остават до началото на 9-тото поредно издание на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри", който тази година се провежда под мотото „Метаморфози“ в София и още шест града в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Официалният старт на фестивала в столицата е на 6 октомври, петък, от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Елегантен музикално-визуален спектакъл, съпроводен с изпълнение на живо на маестро Живко Петров, ще открие празничната вечер. Той ще бъде последван от встъпителни думи на Жаклин Вагенщайн, директор и главен селекционер на фестивала, която ще отправи и приветствие към публиката.

Венец на вечерта ще бъде българската премиера на научнофантастичния сюрреалистичен романс „Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос, удостоен с награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция.

"Причина за избора на мотото „Метаморфози“ е 140-тата годишнина от рождението на един от най-големите модернисти на 20 век Франц Кафка. Литературата може да бъде метаморфоза и да се превърне в кино“, заяви журналистката Юлия Владимирова от организационния екип на „Синелибри". По думите й, обществото ни претърпява много метаморфози. "Филмите са от различни епохи и пресъздават различни етапи от човешката история, която е една метаморфоза", добави тя.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Юлия Владимирова от организационния екип на „Синелибри", разположено в звуковия файл:


На 8 октомври, неделя, от 19:00 ч. в кино „Люмиер“ е световната премиера на документалния филм „Ваймар Експрес“ - едно поразително документално изследване, посветено на Европeйския писателски съюз и пропагандата за нацистка културна хегемония над Европа от страна на Йозеф Гьобелс, Фани Попова-Мутафова, Кнут Хамсун, Робер Бразийяк. Сценарист и режисьор на филма е Милена Фучеджиева, известна като писател, публицист, сценарист и драматург. Събитието ще се състои в присъствието на екипа на филма и със сътрудничеството на Организация на евреите в България „Шалом“ под наслов „Заедно срещу антисемитизма. Ние помним!“ Филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

 На 9 октомври, отново в кино Люмиер, ще се състои премиера на филма „Плитката“ (2023) – въздействащ разказ за изпитанията, смелостта и надеждата на три жени, живеещи на три континента. Режисьор на лентата, копродукция на Франция, Италия и Канада, е Летисия Коломбани, която е и автор на едноименния бестселър, преведен на 40 езика! Прожекцията ще бъде последвана от дискусия: „Запази надежда“, или вечер, посветена на борбата с рака на гърдата в сътрудничество с МБАЛ „Надежда“.На 10 октомври Синелибри посреща двама специални гости – изтъкнатия продуцент и сценарист Майк Дауни и нашумелия албански кинорежисьор Фатмир Кочи. Дауни, който е уважаван филмов продуцент, сценарист, публицист, преподавател, председател на Европейската филмова академия и носител на отличието офицер на Ордена на Британската империя, ще представи у нас своя завладяващ литературен дебют – приключенската мистерия „Златото на Истрия“. Събитието ще се състои в Аула НАТФИЗ от 19:00 ч. в условия на свободен достъп! По същото време в Дома на киното започва прожекцията на „Възходът и падението на другаря Зило“ (2022) в присъствието на режисьора Фатмир Кочи. Филмът е изкусна черна комедия, адаптация по романа на албанския майстор на сатирата Дритeро Аголи, и разкрива прозренията на другаря Зило, тираничен бюрократ от 70-те, за културата на пролетариата. „Възходът и падението на другаря Зило“ е може би най-известната и приветствана от критиката творба на Аголи, създадена през 1972 г. по време на комунистическия режим в Албания. След прожекцията зрителите ще имат възможност да задават въпроси и да вземат автограф от режисьора Фатмир Кочи и от Майк Дауни, който е сценарист и продуцент на филма.Текат записвания за образователните събития от програмата на фестивала, които ще се проведат на 22 и 28 октомври в Casa Libri в столицата. Проф. Христо Кафтанджиев ще запознае аудиторията с някои семиотични аспекти на трансформацията на литературните текстове във филмови сценарии, а Христо Христозов ще очертае актуални тенденции в артмениджмънта и киноразпространението. Билетите за двата семинара са в продажба тукПаралелното дигитално издание на Синелибри чрез платформата Neterra.TV+, която дава легален достъп до съвременно българско и международно аудиовизуално съдържание, тази година започва на 14 октомври и ще продължи до 5 ноември. То гарантира възможност максимално широк кръг от зрители от цялата страна, включително от уязвимите групи, да се насладят на майсторски осъществени литературни адаптации, дело на кинотворци от различни поколения.

Билетите за всички прожекции от програмата на Синелибри 2023 в столицата са в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн: https://epaygo.bg/1409720073.