Новото уникално двуезично издание „По стъпките на един испански дипломат в София: Хулио Паленсия. Маршрут и преглед на дипломатическите отношения между Испания и България” бе представено официално в столичната Casa Libri. Книгата предлага културна и туристическа обиколка на различните места в град София, свързани с 110-годишната история на двустранните отношения между Испания и България. Своеобразната разходка преминава по най-красивите улици в центъра на София, започвайки от Площад Народно събрание и завършвайки в Синагогата, като се спира на някои от най-емблематичните архитектурни сгради и паметници на града, подчертаващи испанското присъствие в града. Читателите ще открият зданията, в които се е помещавало испанското посолство, свързани с испанските дипломати, назначени в София. Сред тях се откроява Хулио Паленсия и Алварес-Тубау, на когото е посветен и самия маршрут, заради неговата работа в защита на сефарадската общност в България между 1940 и 1943 г., по време на Втората световна война.

„Открихме истински анекдоти, като например, че дядото на Соломон Паси в някакъв момента е работил в почетното консулство на Испания в Пловдив“,  подчерта Посланика на Кралство Испания Н.Пр.Алехандро Поланко в превод на Боян Молина. „В това издание Н.В Симеон Втори предава своите детски спомени за бомбардировките над София. Тук са и спомените на дипломата Хулио Паленсия, който говори за прекрасния пейзаж на планината Витоша“, заяви испанският посланик. „В трудни времена се знаят кои са приятелите. Паленсия бе истински приятел на българския  народ и на сефарадската общност“, допълни Алехандро Поланко.

„До 1944г. испанската легация се е намирала на различни адреси в столицата“, разкрива Иванка Гезенко - експерт от Държавна Агенция „Архиви“, която има личен принос за създаването на изданието. В пътеводителя са включени 20 сгради в столицата, които са свързани по своеобразен начин с Испания“, добавя тя.

На официалното представяне на изданието приветствия отправиха заместник-министъра на външните работи Зарица Динкова, издателката Жаклин Вагенщайн и бе прочетен поздравителен адрес от вицепрезидента на Република България, г-жа Илияна Йотова, според която изданието представлява „разходка през времето, която обогатява и вдъхновява“. По време на представянето бяха излъчени и два видеоклипа от маршрута, очертан в уникалното издание, единият, изготвен от Боряна Димитрова от БТА, както и поздрав от Директора на Сефарадски център-Израел Мигел де Лукас.

Чуйте повече в репортажа на Георги Митов: