На 15 ноември започваха 40 дневните Коледни пости. До 25 декември християните се хранят само с растителна като се въздържат от блажна храна. В определени дни се разрешава консумирането на риба. Забранява се яденето на месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал – всякакви храни от животински произход. Олио и вино може да се употребява без сряда и петък. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино.

При правилно хранене постите могат да се окажат изключително полезни за организма на хората. Важно е обаче човек да е здрав. Това каза в ефира на bTV Radio специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

„Трябва да се снабдим с максимално разнообразни растителни храни, каза проф. Байкова.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с проф. Донка Байкова.