Домашните любимци на украински граждани влизат на територията на страната по улеснена процедура. Това каза в ефира на bTV Radio д-р Маргарита Чанкова от „Четири лапи“.

„Тази улеснена процедура дава възможност на стопаните на животни, които не отговарят на едно или повече от изискванията, да ги превозят през територията на България или пък съответно да останат в страната. В случай на престой животните трябва да бъдат поставени под изолация. В рамките на 72 часа трябва да се информира БАБХ, че имаме наличие на домашен любимец, който пътува с тези бежанци. Съответно да бъде извършен преглед, да се постави ваксина срещу бяс, да бъде обезпаразитено животното и да бъде издаден ветеринарномедицински паспорт. В рамките на 21 дни животното е поставено под изолация и да не се среща с други животни, за да изгради антитела срещу болестта бяс“, обясни тя.

По думите й домашните любимци преживяват голям стрес от дългото пътуване с кола. Също така обаче те усещат стреса, който изживяват техните стопани. А това може да се отрази с отказ от хранене и пиене на вода.

От „Четири лапи“ са готови да съдействат на украински граждани как точно да процедират с техните домашни любимци.

От организацията припомнят, че продължават програмата си за кастрация на бездомни котки. През 2021г. в техни партньорски клиники са кастрирани 1241 мъркащи бездомничета, а в клиниката за лечение на бездомни животни в Банкя още 2848.

Тази календарна година също ще бъде проведена кампания с безплатни талони за кастрация на бездомни котки.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с д-р Маргарита Чанкова.