Следвайки личната си легенда, която го води от Барселона в Пловдив, Куманов създава Leyenda (от исп. легенда) и дава началото на Kaloyan Kumanov project. Идеята му е да покаже, че инструмент като акордеона, който той владее изкусно,  не е обречен само на фолклора, а може да звучи: класически, неочаквано, страстно, секси, хитово.

Българинът е един от малкото музиканти в Европа, виртуозно изпълняващи класически произведения на акордеон и приема за лична мисия да промени отношението към този многопластов инструмент.  Прави това дълги години в Испания, продължава го и сега, завърнал се в България, заради носталгията и желанието да твори световни неща в собствената си страна.

За да се получи Leyenda, по мотиви от Asturias- класиката на Исак Албенис (прадядото на Сесилия Саркози), Калоян събира в звезден тим: Стунджи (барабани), Ангел Дюлгеров (китара), Евелин Демирев (кийборд) и балерината Лиляна Попова (Държавна опера Пловдив), която има специално участие във видеото.

Повече за интересната лична история на Калоян и създаването на Leyenda, чуйте в интервюто на Лили Ангелова за предаването "За града":