След като в продължение на десетилетия Калуди Калудов триумфира на българската и световните оперни сцени, сега предава наученото на учениците си в майсторски клас в Созопол. Легендарният певец се занимава с вокална педагогика над четвърт век. Изискванията са високи: „Те трябва да се научат да пеят легатирано, всичко да е меко и красиво. Трябва да познават ситуацията, в която се намира героят им, да прочетат много за това, да възприемат нещата и да ги интерпретират със своя начин на мислене, със своята чувствителност. Нужно е да познават анатомията на дихателния си апарат, да правят упражнения за гласа. Човек с 43 години на сцена има какво да каже на тези млади и красиви музиканти.“ – казва Калуди Калудов за преподавателската си работа в рубриката ни „Българи с посока“ по bTV Radio.

Отношението към изкуството е важно за това артистите да бъдат силни в своята изразителност. „С изключителна отговорност и интелектуално присъствие ще достигнеш до по-висши нива на развитие. На сцената трябва да излезеш почти абсолютно подготвен, за да можеш да понесеш товара на репертоара на един театър. Той е широкоспектърен и, за да го покриеш, трябва да имаш палитра от възможности.“ – дава пример Калуди Калудов как е пял в заглавия от „Вълшебната флейта“ до „Силата на съдбата“. „Но съм започвал от лиричния репертоар и съм убеден, че учениците ми трябва да тръгнат от там, за да стигнат до по-тежкия.“ – подготвя ги той за творческо дълголетие.

Калуди Калудов е убеден: „Моята философия е да не си егоцентрик на сцената, а човек, който, ако има нужда, да е в помощ на своите колеги и да се съобразява с техните възможности. Професионализмът ни задължава да показваме максимума на възможностите си във всеки момент. Никога не се поставяй по-ниско от останалите, независимо от тяхната известност. Трябва винаги да имаш самочувствието и да вярваш в своите възможности. Иначе си обречен.“

За него източник на удовлетворението е реакцията на публиката. „Колкото повече аплаузи имаш, това значи, че си постигнал целта – стигнал си до сърцата и душите на хората, дал си им щастие.“ – описва смисъла на изкуството Калуди Калудов.

Когато си с любов на сцената, връзката с публиката е силна, пряка и носи толкова много радост – на артистите и на зрителите.

Интервю на Светослав Николов: