Френският институт в България празнува 30 години от своето създаване, като ни предлага множество срещи с френската култура в богата програма, започваща днес и продължаваща до 21 октомври. Акцентът ще бъде голямо събитие с литература, кино, музика и социален цирк на 16 октомври на пл. „Славейков“ и в сградата на намиращия се там институт. В дейността си той извежда на преден план значимостта на културното взаимодействеие, отбелязва директорът Пиер Колио в интервю по bTV Radio: „Културата е най-важният вектор на международните отношения. Това се изразява в езика, в обмена на идеи и на артисти. Можем да кажем, че Франция се е вдъхновявала изключително много от български творци и България – от френски. Множеството културни институти на европейски държави тук е знак за любознателност.“

Вече 30 години Френският иститут в България ни дава възможност за многопосочно общуване с френската култура. „За нашата годишнина искаме да покажем пълна панорама на това, което институтът прави. Започваме с Юридически дни в партньорство със Софийския университет, включващи научни дебати. Двете страни имаме дълга традиция в сферата на правото. В различни събития ще наблегнем на основната си дейност – провеждането на курсове по френски език. В събота между 10 ч. и 16:30 ч. ще можете да дойдете в института, да видите как се провеждат те, да ви хареса и да се запишете.“ – покани ни Пиер Колио. „Институтът ще е отворен и за най-малките. В нашата занималня за деца от една до шестгодишна възраст ще прожектираме анимационен филм.“ – добави той.

Денят на отворените врати се провежда в партньоство с Посолството на Франция в България и Столична община. В богатата културна програма на 16 октомври ще слушаме френски шансони, изпълнени от Вера Шандел с Ангел Заберски трио от 16:45 ч., непосредствено преди това на френски ще пеят и учениците от 9-а Френска eзикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ . В 16 ч. ще има флашмоб на учениците от 17 СУ „Дамян Груев“. Кулминацията ще е в 19 ч., когато френската компания за уличен цирк Le Snob ще представи спектакъла Glissendo, чието заглавие от музикалната терминология отвежда към идеята за преминаване на по-високо ниво. Представянето на социалния цирк показва как културата има пряко отражение върху средата и води до подобряване на живота. „Ние имаме цял отдел, който се занимава с гражданското общество. Подкрепяме много дейности, свързани с устойчивото развитие, с околната среда. Винаги гледаме да свържем това с културата, с артистите, които работят по тези теми.“ – коментира Пиер Колио.

В останалите дни от честванията са включени още изложбата „Останки от империи“ на френския urbex фотограф Тома Жорион в галерия Synthesis, лекцията на Софи Дюпле, куратор на изложбата „Кристо и Жан-Клод. Париж!“ в центъра „Помпиду“ (СГХГ, 14 октомври, 18:30 ч.), както и спектакъла Itmahrag на компанията Olivier Dubois, част Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK 2021 (Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив, 15 октомври, 19 ч.). По повод годишнината ще бъде публикувана и книга, посветена на всички личности, които от 1991 г. пишат историята на Френския институт в България.

Той е ангажиран в множество дейности, свързани с музиката, киното, книгите. „Дигитален ноември“ ще е с програма, свързана с дигиталните изкуства, видеоигрите и новите професии, ще има изложби, състезания и ателиета. В Дните на предизвикателствата от 30 ноември до 2 декември, на които е партньор, Френският институт в България ще представи документални филми. „Това е прекасен начин чрез кино да покажем какви са важните за нас темите, свързани с опазването на околната среда и със спорта.“ – отбелязва Пиер Колио. Той съобщи, че институтът ще покани известни кинотворци на предстоящото издание на Фестивала на френското кино, за да го превърне в по-светско събитие. „Ще посрещнем и световни величия по случай откриването на „Топлоцентрала“. В началото на декември ще имаме литературно събитие, свързано с наградите „Гонкур“. Ученици ще изберат своя собствен победител.“ – отбезяла още един акцент Пиер Колио.

Мотото на честването на 30-ата годишнина на Френския институт в България е „Рандеву с Франция“. „Избрахме думата „рандеву“, тъй като тя на български език има по-личен оттенък. Нашето присъствие в България е много лично. Мисля, че българите имат дълбоки чувства към Франция, към нейния език и култура. Много е лично – да посетиш френско събитие, да започнеш да учиш френски език. Мисля, че ние сме много дълбоко в сърцата на българите.“ – казва директорът на Френския институт в България Пиер Колио.

Интервю на Светослав Николов: