Тази пролет предстои премиерата на третия филм на режисьора Виктор Божинов. След „Възвишение“, достигнал до 141 672 зрители в кината и „Голата истина за група Жигули“, с бокс офис от над 1,4 милиона лева и близо 154 000 зрители, сега предстои филмът „Бягство“, който се очаква да продължи положителната тенденция за касов и зрителски успех.„Хората имат нужда от глътка въздух, от кино“, сподели в ефира на bTV Radio кинорежисьорът Виктор Божинов. Той уточни, че на този етап не мисли за продължение на „Голата истина за група Жигули“.

 

„Бягство“ е вълнуващ трилър, в чийто сюжет група приятели се местят в изоставено селище в Родопите. Те пушат трева, слушат музика и практикуват биологично земеделие, финансирано по програма на ЕС за презаселване на обезлюдени села. В един момент към тяхната група се присъединява млад непознат. Дани не само е избягал от рехабилитационен център за наркозависими, но също така знае повече, отколкото трябва. Започва лов на беглеца, последван от безмилостен конфликт, който заплашва с пълно унищожение. В лентата зрителят ще открие противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. „Не се сещам за български филм с 13-минутна екшън сцена“, признава филмовият режисьор. „Бягството е действие с много елементи в себе си. Първо си задаваш въпроса „От какво бягаш?“ и „Накъде бягаш?““, твърди Виктор Божинов.  „Моментната геополитическа ситуация прави филма изключително актуален. Двата обществени модела, които се боричкат, са този на либералната демокрация, която обединява хора с толерантност, мир т.е хора, които бягат от студената градска среда (борейки се да върнат живота в изоставеното село). Другата група(която управлява комуна за наркозависими) разчита на дисциплината, реда и контрола, както и насилието, но тези хора бягат от своите зависимости. Когато се сблъскат две достатъчно затворени социални групи, това води до унищожаване и на двете. Важно е различните да намират общ език“, смята кинорежисьорът.

 

Виктор Божинов разкри, че работи от 5 години по реализацията на „Бягство“ със сценариста на лентата Деляна Манева („Мисия Лондон“) . Филмът е заснет през пандемичната 2020г. в родопското село Чамла - най-високото село в България на 1650м. надморска височина. „Всяка сутрин по 40 минути се качвахме до там и слизахме с оф-роуд коли“, спомня си Божинов. По думите му, „решили сме първата прожекция да бъде на открито в Чамла, което ще бъде най-високопланинската прожекция на филм в България“. Датата се уточнява.“

 

В „Бягство“ младият Александър Кендеров, който влиза в главната роля, прави своя дебют в игралното кино. Освен него, в продукцията участват Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев и Венцислав Сариев. Продуцeнти са Галина Тонева и Кирил Кирилов, ГАЛА ФИЛМ. Оператор е Антон Бакарски, художник - Росица Бакева, художник костюми – Мина Кайе. Автор на филмовата музика е Петър Дундаков със специалното участие на Лиса Джерард. Звукорежисьор е Михаил Дичев, а режисьор на монтажа – Нина Алтъпармакова. „Бягство“ е реализиран с подкрепата на ИА “Национален Филмов център“ и Програма „МЕДИЯ“ на ЕС, в копродукция с Меджик Шоп, Максим 15, Консепт Студио и Леон Аудио. Филмът се разпространява bTV Studios.

Виктор Божинов припомни и каузата на Алиансът за развитие на творческите сили (АРТС), който бе представен неотдавна. Той представлява обединение на организациите МУЗИКАУТОР, ФИЛМАУТОР и АРТИСТАУТОР, които управляват правата и се грижат за интересите на творците в сферата на музиката и аудиовизуалното изкуство. „Законът на авторското право не отчита реалността.

Имаме пълен отказ от държавата да защитава интелектуалния труд“, подчертава режисьорът. Мисията на организацията е да помогне на държавата и всички субекти и обекти „да дефинираме мястото на творческите индустрии. Да предложим промени на законодателите, за да се получи стабилност. По отношение на авторското право, България е на дъното на ЕС като приходи и принципи“. Според Божинов, „България е длъжна да приеме две европейски директиви в областта на авторското право. България е закъсняла от юни миналата година и страната е заплашена от санкции, ако не се приемат. Идеята не е да се приемат набързо директивите и после да се правят предложения“.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с режисьора Виктор Божинов в звуковия файл: