„Докато не се направи ремонт, трябва да извървим този път. Обходни маршрути са организирани от Столична община и реорганизация на градския транспорт". Това заяви в ефира на bTV Radio кметът на столичния район „Илинден“ Иван Божилов във връзка със стартиращия утре, 21 юли, ремонт на тунела за „Люлин". По думите на районния кмет, това ще усложни трафика в ж.к. „Захарна фабрика”, ж.к. „Гевгелийски”, ж.к. „Света Троица” и ж.к. „Илинден”. От утре ще бъде спряно движението на трамвайна линия номер 8 през тунела, а от 25 юли движението ще се извършва в едната лента в посока. След началото на основните строителни дейности, тунелът ще бъде затворен изцяло.

Кметът на район „Илинден" разкри новите места за паркиране, след разчистването на стари автомобили в района. Божилов подчерта, че „100 автомобила са стикирани за тази година, а 50 са преместени доброволно от гражданите". Той посочи, че от днес стартира ремонтът на един от тротоарите на ул. „Цар Симеон“, а до момента са реновирани 1400 кв.м. тротоари в целия район. Програмата за т.нар „кални точки" се развива в момента в кв. „Св. Троица“, като отбелязаните места са шест. Градската инфраструктура в район „Илинден" се подобрява, като са отделени средства за поддръжка на уличното осветлени пред бл.137 в кв. „Гевгелийски", където се изгражда в момента и цяла нова улица.

Иван Божилов подчерта, че в район „Илинден“ всички училища и детски градини са ремонтирани. "Тази година се откриват 4 нови групи в 179 ОДЗ в кв. „Гевгелийски". Има 185 деца, които не са успели да влязат в детските градини в района, но ще се компенсират от програмата на Столична община", уточни той. Обновено е и 43 СУ „Христо Смирненски“, което спечели и отличие за това. Текат ремонтни дейности на сградата на районната администрация.

Издадено е разрешение за строеж на ул. „Кукуш" до "Захарна фабрика", която според Божилов е „на етап идейни проекти със собствениците. Общината ще съдейства с доизчистване на административните процедури. Комуникацията е много добра със собствениците". Според районния кмет, „съществуваща конструкция почти не е останала, а искането на Общината е сградата да бъде възстановена в автентичния си вид. Визуално да бъде като паметник на културата, а след входиране на проектите ще стане ясно и вътрешното й оформление". 

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с кмета на столичния район „Илинден“ Иван Божилов, разположено в звуковия файл:

Днес се навършват 34 години от основаването на район „Илинден" и 119 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Празничната програма „Заедно на Илинден“ ще започне днес от 18ч. в парк „Света Троица“ с. Милица, Александър Александров-Алекс, Ансамбъл „Чинари“, „Чинари дръмс“ и др. Проявата е част от Календара на културните събития на Столична община.