Стадионът в софийското село Мировяне в район „Нови Искър“ предстои да бъде възстановен, след като Столичен общински съвет единодушно постигна съгласие и разреши съоръжението да бъде предоставено за безвъзмездно използване от Сдружение „Футболен клуб Спортист 13 – София“. „Председателят на футболния клуб не очаква финансова подкрепа от общината, а има възможности за негова сметка да възстанови тревната настилка, автоматична поливна система, да обнови трибуните и съблекалните и планира да постави осветление на терена. Иска и да възстанови още една футболна площадка и тенис корт“, уточни в ефира на bTV radio кмета на район „Нови Искър“ Даниела Райчева. По думите й, предстои изграждане на нова многофункционална спортна площадка в с. Мировяне, както и кв. Кумарица.

В района ще бъде направен основен ремонт на мост над р.Искър, който свързва кварталите на гр.Нови Искър. Той ще започне на 30 август по плана за временна организация на движението и ще завърши до края на 2021 г. Приключват дейностите по основния ремонт на Околовръстния път на територията на района.  За тази година одобрените проекти по програма „Зелена София“ за район „Нови Искър“ са 16 в почти всички населени места, „като в центровете им ще има ново зелено пространство. То се случва благодарение на общите усилия на неправителствените организации, подкрепени от Общината“, посочи още Райчева.

В момента продължава санирането на сградите на училищата в Чепинци и Световрачане и вътрешни ремонти и обновяване на стаи в други две учебни заведения. „Ремонти на покриви се правят в детски градини и училища, които ще приключат до началото на учебната година“, заяви районният кмет. Район „Нови Искър“ бе одобрен от Столична община и ще бъдат осигурени средства за нова детска градина в с. Мировяне за четири групи с една яслена и три градински групи. Проектът ще се реализира в следващите 2 години, а стойността му е 2 млн.лв. „За последните 8 години на територията на района са построени две изцяло нови детски градини, които отговарят на всички съвременни изискванията. Последната бе открита в Курило и е най-хубавата и модерна в София“, подчертава Райчева.

Археологически екип проучва  късноантичната вила край село Мировяне, възникнала след 378 г., близо век след утвърждаването на Сердика като един от значимите имперски центрове на Балканите.  „Тя е консервирана към момента. Върху част от земята има частни собствености, като ще окажем пълно съдействие съвместно със СО, така че земята да бъде предоставена на хората, които стопанисват обекта. Каквото трябва, ще се изкупи и отчужди, след спазване на всички законови процедури. Разкопките ще продължат при осигуряване на финансиране, като периодично се обявяват дни на отворените врати със свободен достъп за посещение“, каза още Даниела Райчева. Археологическите проучвания се осъществяват с подкрепата на програма „Култура“ на Столична община и се реализират под ръководството на гл. ас. д-р Иво Чолаков и гл. ас. д-р Милена Райчева от Националния археологически институт с музей към БАН. В дейностите са участвали и студенти от специалност „Археология“ от СУ „Св. Климент Охридски“.

В интервюто на Георги Митов кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева обяви и три предстоящи събития: Седмица на пожарната в Нови Искър /13-17.09/, Празници на Искърското дефиле /15-17.09/, както и традиционния Табиет фест за Деня на София /17.09/.  Чуйте повече в звуковия файл: