„В кв. Стрелбище констатирахме малко под 500 незаконни гаражни клетки. Тези остатъци от миналото се използват за вехтории и са поставени върху обекти- общинска собственост, предназначени за паркинги или тревни площи. Премахнахме 9 незаконни гаражни клетки в кв. „Гоце Делчев“ и 21 - в кв.„Стрелбище““. Това обяви в ефира на bTV Radio кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов. Той призна, че нито една процедура за отстраняването им не е била предприета преди встъпването му в длъжност. „До края на годината ще опитаме да премахнем останалите 10 незаконни гаражни клетки в кв. „Гоце Делчев“, а за кв. „Стрелбище“ амбицията е да са поне 200 за тази година. Следващите обекти са архипелази от клетки ще ни трябва по-сериозна организация“, каза районният кмет и апелира за търпение и подкрепа от гражданите. „Освободените терени няма да бъдат използвани за строителство. Те са общински терени с определено отреждане- някои са за озеленяване, а други за паркиране и ще бъдат оставени по предназначение“, подчерта Божилов. Той поясни, че на мястото на една клетка се побират 1,5 паркоместа. „Нито един от собствениците на тези клетки не са се легитимирали като такива. Ако го направи, ще заплати глоба, наем за общинския терен за 3 години назад, както и транспортирането и премахването за своя сметка. Транспортирането на една клетка варира между 1000 и 2000лв.“, каза още кметът на район „Триадица“.

 

Относно освобождаването на паркоместа от стари или неправилно паркирали автомобили, районната администрация поддържа оперативна връзка с Центъра за градска мобилност. „Този хаос по тротоарите и зелените площи, който цареше, не е налице. Налага се за минути да реагираме по конкретен автомобил и комуникация. Общуваме по телефон вместо тромавия ред с писма. Колегите от ЦГМ се обаждат на хората чрез тяхната информационна система, когато са пускали СМС, а ако не успеят- идва „паяк“, разказа Божилов. По думите му, „София е град със сравнително ниски цени за услугата „паркиране“. След като експерти от СОС са преценили, че има нужда от увеличение на глобата за репатриране, отговорността е на колективния компетентен орган… Касаят ме постъпленията от режима за платено паркиране – синя и зелена зона, които да бъдат връщани като инвестиции за колчета, кръпки, поправка на тротоари. Бюджетът ни е скромен за размерите на района  и разчитам на такава децентрализация. Имам и проектозакон за това“, отбеляза Божилов. Той припомни, че от ЦГМ е получил уверение, че 30 процента от сумата ще се върне в общината под формата на инвестиции.

 

Кампанията по пролетното почистване на столичния район „Триадица“ продължава. „Миенето от страна на района е пилотно. Без да изземваме функциите на Инспектората, с камион по заявка обслужваме малките улички, които не могат да се обработват“, добави Димитър Божилов. Според него, заявките се множат. С нова общинска техника бяха измити ул. “Димитър Манов“, ул. „Стефан Малинов“ и ул. „Михаил Буботинов“. „Приемаме заявки за кв.“Стрелбище“, ж.к. „Гоце Делчев“, кв.„Манастирски ливади - изток“ и кв. „Кръстова вада – запад“, съобщиха и във Фейсбук страницата на районната администрация. Желателно е гражданите да посочват малки улици – до пет пресечки, които ще се измиват в интервала от 10:00 до 14:00 часа. Заявките се изпращат по имейла на район „Триадица“ – [email protected]

На 9 април в кварталите „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади- изток“ гражданите организират пролетно почистване, в което партнира и районната администрация „Осигурява се извозване при струпани отпадъци около контейнерите“, уточни Божилов. „Кърлежите се появиха по-рано от миналата година. От 6 април е започнало пръскането срещу кърлежи и ларви на комари. Преди първо косене ще има пръскане в Южен парк, „Гоце Делчев“ и „Стрелбище“, допълни още кметът на район „Триадица“.

Цялото интервю на Георги Митов с Димитър Божилов ще откриете в звуковия файл: