Нова книга отваря врата към чудния свят на българските предания и легенди – вълнуващи истории от далечното или по-близкото минало на нашия народ, които продължават да се помнят и разказват и до днес. „Предания и легенди от България“ е научно-популярна книга на изследователките от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН (ЕИФЕМ-БАН) Веселка Тончева и Вихра Баева.

„Историите са много разнообразни, защото в тях има от онези по-стари легенди, в които има митологични пластове и отвъдни същества, като змейовете и самодивите. От друга страна има предания, които са свързани с исторически личности или исторически събития. В тях е вплетена някаква историческа информация, но все пак трябва да кажем, че фолклорното далеч невинаги е исторически достоверно. То си има своята специфика. То вкарва въображение във всичко. Изследователите наричат това „народна история“, т.е. версията на историята през народния разказ“, сподели пред bTV Radio доц. д-р Веселка Тончева.

В книгата са събрани 110 текста от различни региони на страната, които разказват за забележителни места, личности и събития, а понякога за митични същества. Това е покана за виртуално пътешествие из „легендарните“ места на България – както популярни туристически дестинации, така и слабо известни местни забележителности. Същевременно прочетеното дава идеи и вдъхновение за реални пътувания. Историите са подредени по области, а след всяка от тях има кратка информация къде се намира съответното място и как се стига до него.

 

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с доц. д-р Веселка Тончева.

 

  • Веселка Тончева е доктор по етномузикология и доцент в секция „Етномузикология и етнохореография“ при Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

 

  • Вихра Баева е доктор по фолклористика и доцент в секция „Анторпология на словесните традиции“ при Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към