В авторската рубрика на bTV Radio „Коронен номер" с водещ Георги Митов отбелязваме Световната седмица на първичните имунни дефицити с гост в ефира проф. д-р Елисавета Наумова.

От 22-ри Април до 29-ти Април 2021г. се провежда Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД) под надслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“. Милиони хора по света живеят с компрометирана имунна система поради генетичен дефект. През 2021г. кампанията е посветена на усилията на имунологичната общност за повишаване на осведомеността и насърчаване на ранното диагностициране и достъп до лечение.

По този повод утре, 23-ти април, стартира 5-то поред „Пролетно училище“ за пациентите с ПИД, организирано от  Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска” в сътрудничество с Международната фондация „Джефри Модел”, Българската асоциация по Клинична имунология, Българската асоциация на хора с ПИД и Националният алианс на хората с редки болести. „Пациентите с имунни нарушения „се оплакват от чести инфекциозни заболявания- вирусни, бактериални и могат да засегнат различни органи и системи т.е. повече от 8 заболявания в годината при децата и 4 - при възрастните хора.

Не е важно каква е честотата на тези инфекции, а дали преминават със собствените сили на организма или винаги се налага прием на антибиотици и дали при приема им, хората се възстановяват изцяло от тези инфекции или продължава тяхното неразположение и някои от симптомите в по-дълъг период от време. Има значение дали тези инфекции са само на горните дихателните пътища или се разпространяват и в долните отдели на дихателните пътища, каква е тяхната честота и какви са причинителите за тези инфекции –вирусни, микроорганизми или гъбични“, разкри в ефира на bTV Radio  членът на Експертния съвет по клинична имунология към Министерството на здравеопазването проф. д-р Елисавета Наумова – ръководител на Българската асоциация по клинична имунология и на Експертния център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска“.  

„Симптоматиката при Covid-19 е доста „канализирана“ и общопрактикуващите лекари и специалистите в болниците, които си занимават с диагностиката и лечение на това заболяване, бързо се ориентират дали това е Ковид или не, въпреки че напоследък по–несвойствени симптоми могат да се окажат вследствие на SARS-Cov2“, пояснява проф. Наумова.

„В повечето регистри около 9-10 % от всички пациенти с ПИД състоянието е живото застрашаващо. Те трябва да се диагностицират още в първия месец след раждането им. Обикновено се изисква спешни действия за поддържане на живота до намиране на донор и се направи Трансплантация на хемопластични стволови клетки. Във връзка с това в много страни е въведен Национален постнатален скрининг, който диагностицира в първите дни от живота на детето, наличието на ПИД, за да се вземат тези спешни действия. В нашата страна сме направили пилотно проучване с въведена технология и добри резултати и предстои да го предоставим за включване в Националния постнатален скрининг, ако това се приеме“, добави медицинският специалист.

По думите на проф. Наумова, фамилната анамнеза е изключително важна. Тя подчерта, че повечето имунни дефицити са генетично обосновани. „Ние не бихме могли да предпазим от развитие на заболяването. Заболяванията трябва рано да се диагностицират и да се осигури ранен и равен достъп до съответното лечение на ПИД“, посочи проф. Наумова.

„Изготвили сме дигитален сборник като анонимна анкета. Всеки който има съмнение за някакъв имунен дефицит, може да попълни анкетата и да я изпрати, като остави мейл адрес, за да върнем отговор дали има основание за имунен дефицит“. Проф. Наумова съобщи, че миналата година над 250 души са попълнили анкетата, а от началото на годината има 3 нови пациента с поставена диагноза „Първичен имунен дефицит. Анкетата е налична на страницата на PID Center-Bulgaria във facebook.