Истории, белязани от страсти, изпитания, клетви, отрова и смърт, но показващи копнежа на човешкия дух към любов, хармония и щастие разказва в книгата си известният тв журналист, поет и писател Костадин Филипов. Той е редактор и автор на рубрика в предаването "Преди обед" по bTV.

„Новелите в книгата са писани през последните 7-8 години. Впечатлявали са ме историите, които са ми разказвали мои приятели. Два от разказите в тази книга са за моите дядовци. Разказал съм техните истории и техния живот. Разбира се, има и малко художествена измислица", споделя Косьо.

Героите на "Ангела и Джема" носят йовковска доброта. Него го наричат Родопския Прометей, а нея - мълчаливата пазителка на най-слънчевата поляна от западния дял на величествената планина, на географската граница с Рила. Нишките на живота и личните съдби на Ангел и Джема се преплитат в многопластов сюжет. Оказва се, че два различни свята и две различни религии могат да съжителстват дълги години в мир и разбирателство под небето над Юндола. История за едно дългогодишно приятелство, благородство на сърцето, любов и човещина, както и за силата на природните стихии...

Авторът разкрива и защо книгата се казва именно „Ангела и Джема".

„Така се казва една от новелите. Всъщност, това е едната новела, свързана с един от моите дядовци. Доста сантиментално е това, което съм споделил с читателите. Ангела е моят дядо, защото той носи това име", споделя Косьо.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Костадин Филипов.