„Не влизайте в автомобилите при завирявания! Намерете обходен маршрут, тъй като да вадим закъсали автомобили в завирения участък ще създаде проблеми на нас и на пожарната!“ За това призова в ефира на bTV Radio Красимир Димитров -директор на дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.

10 аварийни екипи и 1 екип от експерти са на терен. „В момента работят по 7 сигнали за завирени улици. Координираме се с Дирекция „Околна среда“, която наблюдава язовирите, със „Зелени системи“, които наблюдават паркове и градини, с „Напоителни системи“ за нивата на язовирите на територията на СО“, поясни Димитров.

По думите му, предните дни са реагирали на наводнени къщи, мазета и дворове в по-ниските части на районите „Подуяне“ и „Сердика“, а частни жилищни сгради в „Надежда“ и в „Люлин“ е имало проблеми с подземните гаражи.

„Обработили сме над 85 сигнали при първия дъжд, а над 100 са обработени от столичните пожарникари, с които работим в екип за преодоляване на последствията при обилни дъждове“, каза още Красимир Димитров.

„Причината за завиряването на част от пътните платна е силният валеж за кратко време, който предизвиква по-голям обем вода“, посочи директорът на дирекция “Аварийна помощ и превенция”. Според него, „повечето дъждоприемни шахти са почистени, така че да поемат водата, но не става бързо. Снимките и клипове в социалните мрежи са когато вали интензивно и за няколко минути. Това, което пречи на работата ни, е листната маса, която се образува при силния вятър или градушка. Наслагванията образуват тапа, която не позволява да се оттича водата“.

Столичната община изгради система за ранно предупреждение и оповестяване „Аква“, която наблюдава реките със сензори. „Има покачване между 80 см. и 1,5 м. на реките. В нормално русло са. Където няма сензори, се правят обходи“, уточни Димитров. „Разполагаме с най-модерните помпи за отводняване, които се използват в цяла Европа и можем да свършим по-бързо работа“, допълни той.

Гражданите могат да подават сигнали на телефон 112, ако попаднат в аварийна ситуация- наводнени дворове, завирявания, паднали дървета и клони и др. Те ще бъдат разпределени и обработени от столичната пожарна или от дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Красимир Димитров- директор на дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община, разположено в звуковия файл: