Влизайки в сградата на Сточна гара, всеки ще ахне от нейната красота и от възможността тук да кипи живот. И всеки може да допринесе с идеи за съдържанието, с което би могла да бъде изпълнена, за функционалността, която би могла да има. Как – ще открием на „Квартален панаир в Сточна гара“ на 1 октомври. Специалното събитие е с разнообразна дискусионна и творческа програма, с активности за малки и големи при вход свободен от 11 до 22 ч. в съботния ден. Някои от акцентите са изложение на творбите на близо 20 от най-интересните артисти, които творят в съседство, детска архитектурна работилница, екологична работилница, работилница за мебели. От 11 ч. хората ще могат да се разходят из района, избухнал в зеленина и подходящ за градски парк.

Фестивалът е кулминация на форума „Зеленият преход на гарите“. „Той търси как да направим градовете по-устойчиви и да сбъднем целите, поставени от Европейския зелен пакт. В София разполагаме с големи територии около жп ареалите, които разделят града на две. На експертните дискусии в четвъртък и петък ще говорим за пилотни проекти, които можем да стартираме в тези зони, а в събота посетителите ще се запознаят с нашите проучвания, ще могат да оценят предложенията на експертите и да дадат своето мнение.“ – посочи в интервю по bTV Radio в сряда Теодора Стефанова от „Градоскоп“. Целта е в трите дни на дискусии с експерти и местната общност да бъдат създадени три пилотни проекта, с които да започне трайното обживяване на терените около Сточна гара.

Сградата е построена през 1929 г. от цар Борис III, а от 20 години е затворена за публични посещения. Според инициаторите на „Квартален панаир в Сточна гара“ тя може да събира общността и да бъде свързващ територията елемент. „Важно е хората да дойдат тук на 1 октомври. Когато те направят това, ще разберат сами нуждата това място да съществува. Като влязох за първи път, си представих театрални спектакли, пърформанси. Важно е да обсъдим експертно идеите, за да бъдат те устойчиво реализирани. Трябва да сложим всички карти на масата и да обсъдим въпросите с местната общност и с общината. Представям си това място като най-горещото в следващите десет години.“ – коментира пред bTV Radio Любослав Неделчев от фондация „Убежна точка“.

В бюфета до салона за пътници филм ще ни пренася на Витоша със средствата на виртуалната реалност. В 18 ч. ще има уъркшоп за суинг танци за начинаещи, който ще бъде воден от Swing Society. Научили първите стъпки, ще можем да ги изпробваме веднага след това на концерта на Джорджия Павлова. От 20 ч. до края на вечерта музика ще пуска Милен Емилов – DJ Kool Bum Phunk. „Мястото е очарователно, има много характер, заради самата си история. Мисля, че ще е гостоприемно за хората, те ще го почувстват уютно като свой дом.“ – посочи той пред bTV Radio.

През целия ден на „Квартален панаир в Сточна гара“ ще има тематично меню от храни и напитки.

Интервюта на Светослав Николов