В рамките на събитията, предвидени по повод испанското председателство на Съвета на Европейския съюз, и в сътрудничество с фондация „Кайша Кастело“, Институт Сервантес – София организира изложбата на испанската художничка Пилар Долс „Занаятът на гравьора“.

 

Експозицията е разположена в галерия „Академия“ на Националната художествена академия на столичната улица "Шипка" № 1.

 В откриването взеха участие посланикът на Кралство Испания Н.Пр. Алехандро Поланко, Мария Луиса Сантос- директор на Институт Сервантес-София и експерта по изкуство Хуан Мануел Бонет.

а на събитието присъстваха мениджърът на фондация „Кайша Кастело“ – Леополдо Монфорт Ревертер, кураторът на изложбата и културен мениджър на фондацията – Алфредо Лопико и художникът и собственик на галерия –  Рафаел Менесо, дошли от Испания по случая.

„Занаятът на гравьора“ представя четири десетилетия от гравьорското майсторство на Пилар Долс. Фокусът на творчеството ѝ винаги е върху социални теми като търсенето на свобода. Това е колекция от гравюри - резултат от продължителна работа, основана на простoта, строгост и символика. Изложбата продължава до 27 септември в галерия "Академия" на Националната художествена академия на столичната улица "Шипка" №1.

Изложбата продължава до 27 септември в галерия "Академия" на Националната художествена академия на столичната улица "Шипка" №1

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Пилар Долс, озвучено от Лили Ангелова и разположено в звуковия файл: