Как да възстановим формата си след многото почивни дни и празнични трапези – попитахме Любомир Иванов, който е треньор по фитнес, кинезитерапевт и специалист по спортно хранене и възстановяване. Той се занимава с фитнес от 1996-та година, когато информацията в тази сфера все още е доста оскъдна. Състезател е по класически културизъм и става републикански шампион през 2008-ма година.

На следпразничното влизане във форма не трябва да се гледа като на нещо по-различно от влизането във форма през което и да е друго време на годината. Наистина много хора прекаляват с храната и след това чувстват, че трябва да направят нещо по въпроса веднага и бързо. Затова във фитнес средите съществува шегата, че януари е месецът, в който 2 милиона българи започват да ходят на фитнес, а февруари е месецът, в който близо 2 милиона се отказват. Затова наистина -  който иска да влезе във форма не трябва да гледа на процеса като на нещо, което има начало и край. Защото тогава много хора са склонни да прекаляват - или започват да тренират твърде много, рязко изведнъж, или правят много големи ограничения в храненето и поради тези неща бързо прегарят и това ги отказва. Трябва да се започне да се работи плавно и постепенно за изграждане на едни трайни навици за спортуването и храненето. От къде да започне всеки човек, зависи какво му е физическото ниво и хранителната култура – това са най-важните неща. Ако човек е много обездвижен, може първо да си постави някаква цел – да започне да ходи повече пеша, дали ще са 10 000  крачки или по-малко, няма значение. След това може да опита някакви по-леки упражнения, и след това ако се чувства по-добре, да започне по-сериозни тренировки, без да прекалява и да бърза. Влизането във форма по-скоро е маратон, а не спринт. Не трябва човек да се опитва да прибързва в процеса“, посоли Любомир Иванов.

Ако до вчера човекът се е хранил с предимно големи количества преработени храни, тестено или сладко, може постепенно да започне да ги намалява, да ги заменя с пресни меса, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни. Да започне да се храни редовно, за да не прегладнява. Всяка следваща стъпка за влизане във форма изисква повече от предходната, затова да не се хвърлят всички усилия в началните стъпки, да изчакат хората да си установят трайни навици и след това да продължат нататък“, допълни още треньорът по фитнес и специалист по хранене.

Цялото интервю с Любомир Иванов пред водещата Надежда Василева можете да чуете на звуковия файл: