Коледа ще е „музикално-артистична“, както я определи Люси Дяковска в интервюто ни по bTV Radio за представянето на поредните празнични дни с нейни концерти. „Още преди три години коледните ми концерти започнаха да стават традиция. При дебюта ми с Найден Тодоров видях колко е хубаво и важно тези събирания да ги правим ежегодно. През коледните дни усещането за музика, за взаимния контакт, за взаимното отдаване на енергия е по-силно.“ – каза Люси Дяковска в нашето студио.

Тази година концертите са с Плевенска филхармония и са три в три града. „Ще се опитаме с много повече емоция и с положителни мисли, по хубав начин да загърбим тази година и да се отправим към новата.“ – обеща ни Люси Дяковска. Първият концерт е на 13 декември в Плевен с Общински хор „Гена Димитрова“ и с диригент Димитър Косев, следва среща в зала „България“ на 18 декември отново с диригент Димитър Косев и с участието на Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров, а последният ще е на 22 декември в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна, като диригент ще е Георги Милтиядов. Оркестрациите са направени за Люси Дяковска със самата нея от Румен Бояджиев – син, Георги Милтиядов и Константин Добройков. „Ще чуем коледните песни, които слушаме по празниците, но те носят вътрешна магия, която трудно може да се опише. Оркестрациите ги направиха още по-различни и непредсказуеми.“ – загадъчно каза тя.

В интервюто слушаме и написаната от Люси Дяковска по фолклорни мотиви „Свети дом“ с неин текст на английски език, преведен от Гери Турийска. „Най-важното за мен е моят дом. Независимо колко е далеч физически, човек винаги намира начин да се завърне при семейството.“ – с вълнение в гласа и с насълзени очи произнася тези думи Люси Дяковска. Това е мястото, където знаеш, че си спасен. Разговора завършваме със зимна версия на When the Angels Sing с нейната група No Angels. „Това бе четвъртият ни сингъл през 2001 г., води се за третата ни най-успешна песен с над 450 000 продадени сингъла. Тя всяка Коледа звучи в Германия, но тази година – малко по-различно. Това е новият ни запис от албума „20“, който издадохме през тази година и стана Номер 1 в Германия.“ – посочи изпълнителката.

Интервю на Светослав Николов: