„Начинът, по който в момента сме принудени да живеем, е противоестествен. Напрежението става още по-голямо, като се има предвид колко много време се прекарва пред екран“. Това заяви в ефира на bTV Radio авторитетната психотерапевтка Мадлен Алгафари. „Когато стоим пред екрана, нивата на допамин са много високи в организма ни, а децата стават хиперактивни, защото те няма как да вентилират това напрежение. Възрастният има воля, причинно-следствено логично мислене. Единственият начин децата да намалят напрежението е да са твърде подвижни, възбудени, понякога неподчиняеми. Това е не само по време на пандемията. Всички родители, които възпитават децата си, използвайки телефона за заместник- родител, имат този проблем“, допълни тя.

Мадлен Алгафари ще се включи в Дигиталния фестивал на ранното детско развитие „Девелопия“ , който ще се проведе на 15 и 16 май 2021г. Общо 13 гост-лектори, неограничен достъп,  7 модула, над 16 интересни теми и национална кауза стоят в основата на проявата. Лекцията на Мадлен Алгафари, озаглавена „Репликите, които никое дете не бива да чува от своите родители“, ще се състои на 15 май 2021, събота, от 9:00 ч. до 9:40 ч. на сайта: https://www.developya.org/festivalmaydevelopya

„Детето не разбира отрицателната частица, а само другата дума. Има такива реплики, но е важно колко голямо е детето. Ако то няма 7-годишна възраст,  мозъкът му функционира на Делта и Тета вълнови режим, което означава, че детето все е едно е в състояние на хипноза. Когато в хипнотично състояние нещо попие в нашия мозък, то се превръща в норма, доживотна аксиома“, смята известната психоложка и писател. „Децата в ранна възраст нямат чувства в преносен смисъл  или символи. Те възприемат нещата буквално. Какво да кажем за реплики, които са обобщени, като „Ти си лошо дете“ или „ Ще те дам на баба Меца“ или „Мама ще плаче, ако…“ или „Кажи, че ме няма вкъщи“, особено когато ги чуят в ранна възраст, те не ги подлагат под съмнение. След 7- годишна възраст започват сами да отсяват, да правят преценка и проверка на реалността, имат и своя гледна точка“, твърди Алгафари.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов  с Мадлен Алгафари:

Според нея, най-бързият начин  родителите да се справят буквално в първия момент, осъзнавайки стореното, е „да повторят вярната реплика“. По думите й, „децата не се раждат в дефекти. Всички проблеми в нашия живот идва заради някаква некомпетентност на родителя, което не означава, че не е обичал или е бил злонамерен към децата си“.

За Мадлен Алгафари твърде либералното възпитание е толкова нездравословно, колкото и онова  забранителното и наказателно възпитание от преди едно поколение. Убедена е, че има необходимост от поставянето на граници. „Родител, който не умее това, създава едно тревожно дете, тъй като то само не може да се пази или да избира правилни неща. Въпросът е в стила на поставяне на граници – не садистично, не с насилие, ругатни и обиди,  етикетиране и обобщения“, подчертава изтъкнатата психотерапевтка. Границите се поставят от родителите, като „майката преподава вътрешния свят, а бащата- външния свят. Когато липсва усещане за граници, животът е доста труден след това. Той не може да регулира личното си пространство, нито колко да влиза или не навлиза в чуждото пространство. Това се отработва чрез психотерапията“, сподели тя.