„Смятам, че в 21 век всеки конфликт би трябвало да може да се разреши без стрелби. Ако те се случат, процесът е провален". Това заяви в ефира на bTV Radio прочутият маестро Дмитрий Юровски броени часове преди концерта му в София. Той се завръща на българска сцена, след като преди 10 години у нас дирижира Симфоничния оркестър на град Москва „Руска филхармония". Тази вечер, 2 февруари 2023г. от 19.00ч. в зала „България" му предстои дебют със Софийската филхармония, а солист ще бъде сопраното Любов Стучевская. Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

„За мен конфликтът винаги е бил вътрешен. От друга страна, работя с музиканти, които не могат да приемат, че нещо толкова лошо, каквото е войната, може да бъде оправдано. Хората в Сибир имат същата история като моята. Всички имаме роднини в Украйна, тъй като бяхме заедно в несъществуващия вече Съветски съюз", обяснява настоящия музикален директор и главен диригент на Новосибирския театър за опера и балет. „Ако обръщаме внимание само на войната, това наистина ще бъде единствената тема на деня и на живота. Затова насочваме усилията и енергията си към изкуството.

„През 2008г. трябваше да дирижирам Израелската филхармония в Тел Авив, а след това да ръководя концерта й в Бейрут. Спомняте си, че по това време течеше Гражданска война в Бейрут и беше много опасно. Напрежението се усещаше навсякъде. Трябваше да изпълним Немския Реквием на Йоханес Брамс с двама израелски солисти, а в оркестъра имаше  музиканти от Армения и Азербайджан, които също са в конфликт. Участваше и ливански хор. За този един час музика всички ние усещахме, че война просто няма".

„За първи път работя с Националния ви оркестър. Въпреки че съм чувал отлични отзиви за него, имам представа колко добър е той. След първата ми репетиция  останах изненадан колко „по немски“ звучат колегите.  Вагнер и Рихард Щраус изискват много европейски, концентриран звук. Ако музиката на Щраус е известна за музикантите, то заключителният монолог от операта „Залезът на Боговете“от Вагнер ще бъде изпълнен от оркестъра за първи път. Тук звукът трябва да бъде плътен и изящен", каза още маестро Юровски.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Дмитрий Юровски, преведено от Ангелина Александрова и озвучено от Павел Сотиров: