На 12 юли 2024 г. от 19.00 ч. в Централен военен клуб- София ще бъде открито юбилейното 10-то издание на Фестивал и Академия Алегра с концерта "ПРЕЛИТАЙКИ НАД АВСТРО-ОЩЕ-УНГАРИЯ", в който ще участва Фестивален оркестър АЛЕГРА, а солист ще бъде Валерий Соколов – цигулка. На диригентския пулт ще се качи Йоханес Шлефли. В програмата ще чуете: Йохан Щраус (1825 - 1899) -Уветрюра към оперетата Прилепът, Волфганг Амадеус Моцарт (1756 – 1791) - Концерт за цигулка No. 5 в ла-мажор, K. 219 и Антонин Дворжак (1841 - 1904) -Симфония No.8, Оп.88. Билети потърсете ТУК

"Бъдещият диригент трябва да е сътрудничащ, а не диктаторстващ. Това прилича на политиците- работещи или не за народа си. Същото е и при оркестрите", категоричен е Шлефли. "Моят подход е не толкова да им покажа моделът, по който аз работя, за да го възпроизведат, а по-скоро  да ги запозная с принципите на общуване на лицето с оригинални музикални идеи, което застава пред оркестъра, и начинът, чрез който то да убеди оркестъра да изпълни тези идеи. От една страна, това се постига чрез разговори, а от друга- чрез жестовете и езика на тялото. Всеки човек владее различен език на тялото тоест има определени жестове, но и определен път, по който да убеждава. Искам да разберат какво е нужно, за да изразят идеята си, и да го направят с езика на тялото си", коментира той.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с маестро Йоханес Шлефли, озвучено от Павел Сотиров и разположено в звуковия файл:

"Аз водя класове навсякъде по света, но "Алегра" има различна атмосфера. Харесва ми в София и България, че изграждаме дълга връзка, а музикантите са изключително подкрепящи. Още първия път когато пристигнах, забелязах, че оркестърът е внимателен, защото трябва да бъде ръководен от млади диригенти, които се сменят на 20 минути. Тук организаторите и музикантите правят всичко с много хумор, страст и топла атмосфера. Ето защо се връщам често във вашата страна, защото на други места по света това не може да ви бъде гарантирано. Понякога заради проблеми при определени студенти, които дирижират, се усеща напрежение, а тук атмосферата е релаксираща, подкрепяща и насърчаващ", споделя маестро Шлефли.

Сред неговите възпитаници е българската диригентка Деляна Лазарова. 

Allegra е модерен международен форум, който успешно привлича солисти от световните сцени на класическата музика в лятна София. За десета поредна година, Фестивал и Академия Алегра вдигат високо летвата за таланта и добрия вкус с амбициозна и богата програма. Юбилейното издание на фестивала е истинско предизвикателството за големите професионалисти в жанра, за които Алегра е доказана територия за смели експерименти и срещи с колеги, респектиращи и вдъхновяващи фигури от света на класическата музика. Разнообразната програма с интересни акценти и необичайни тандеми на сцена ще провокира отново меломаните и съблазнените от качеството и силата на класическата музика да запазят в календарите си десет дни, в които столицата ще вибрира на честотата на вечната класика. Десетгодишният юбилей на фестивал Алегра, който с гордост застава на световната фестивална сцена на класическата музика, прокарва невидима нишка, която добавя към преживяването усещане за нещо много специално.

Повече за програмата и солистите на фестивала можете да научите на www.allegrafestival.com

Швейцарският диригент и педагог Йоханес Шлефли е работил много години като преподавател в курсовете „Симфонични семинари“ (Symphonic Workshops), бил е гостуващ професор в Кралския северен музикален колеж (Royal Northern College of Music) в Манчестър, в Университета „Райс“ (Rice University) в Хюстън, Универистета в Сао Пауло и като част от Deutsche Dirigirentenforum (немския диригентски форум). Център на преподавателската му дейност е класът по дирижиране в Zürcher Hochschule der Künste (Висше училище по изкуствата – Цюрих). Като диригент, той е дирижирал много оркестри (Тонхалле Цюрих (Tonhalle Zurich), Камерния оркестър на Индианополис, Оркестъра на Италианска Швейцария, Пражката филхармония (Philharmonia Prag), Камерния оркестър на Базел (Kammerorchester Basel), както и много други. Той е главен диригент на Камерния оркестър на Бернер (Berner Kammerorchester), като дирижира и оркестровите ансамбли в Университета в Цюрих (Universität Zürich). В курсовете той прилага многостранен метод на преподаване: често се водят дискусии (анализ, техника на репетиране, технически детайли от дирижи-рането) с цялата група, понякога се провеждат подробни видео прегледи в малки групи или индивидуално и, разбира се, където и когато случаят го изисква, той демонстрира примери с оркестъра. Негова основна цел е да изостри усета и окото на всеки студент и да създаде учебна атмосфера вътре в групата, в която студентите с ентусиазъм да се учат един от друг.