„Абсолютно всичко по нормативни документи е спазено….Пространството пред самото посолство на Руската федерация се заключва между ул. „Никола Мирчев“ и ул.“Незабравка“- алея от 100м. и 111м. в широчина, която ще оформим като символно пространство за паметта на нашите деца“, заяви в ефира на bTV Radio Малина Едрева - общински съветник и председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет /СОС/. Поводът бе вчерашното извънредно заседание на градския парламент, на който бе прието решение за кръщаване на алея „Героите на Украйна" и площад „Борис Немцов” при посолството на Русия в столичния район "Изгрев". „Когато историята не се обговаря, рискът да се повторят зловещи събития от миналото е голям“, допълни Едрева.

Според нея, няма да настъпи промяна в адресните регистрации на гражданите. „Когато се инициира именуване, то трябва да се съгласува с Районната администрация. За разлика от вносителите, които са изрично споменати, няма такава практика“, подчерта общинският съветник и председател на комисия в СОС.

Областният управител има 7-дневен срок, за да върне решението за преразглеждане. „Като сме спазили цялата процедура, няма да се търсят различни причини за отмяната“, счита Едрева. Предстои облагородяване и обозначаване на пространствата, като „настояваме от районните кметове това да се случи максимално бързо“.

Столична община продължава да помага на украинските бежанци, като съдейства за тяхното настаняване, осигуряване на дарения и намиране на работа.  Председателят на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет отбеляза, че около 100-120 хил души са минали през бежанския център на Централна гара- София, като част от тях остават, други - отпътуват към Западна Европа.

Едрева коментира позицията, изразена от руския посланик у нас, че  “София се стреми да се солидаризира с нацисткия режим в Киев” -  „Това е оправданието на Путин и Кремъл за  обявяването на война. „Фашизмът е в Кремъл. Анна Политковская казва, че Русия прилича днес на 30-те години на миналия век с преследване на инакомислещия, с ограничаване на права и диктуване на социалния живот от едно място“. Според Едрева,  „дипломацията трябва да преценява всички гледни точки, но не трябва да позволява шантажа. Ние сме свидетели на шантажиране от Руската федерация с всичко, което може да дестабилизира ЕС“. По думите й, „днес Украйна се бори за свободата на всички нас“.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Малина Едрева в звуковия файл: