„Много голяма част от родителите нямат никакъв достъп до децата си в неонатологиите. Първата им среща се състои едва когато дойде време за изписване на бебето. Това е изключително травматично.“ Това каза в ефира на bTV Radio Маргарита Габровска от Фондация „Нашите недоносени деца“.

В месеца на малките герои от фондацията стартират емоционална инициатива, насочена към връзката между родителите и техните недоносени бебета и новородени, които се нуждаят от болнично лечение. В сянката на  пандемичната криза, през последните две години, достъпът на семействата до неонатологичните звена е силно ограничен, а бебетата им се възстановяват без възможност да усетят прегръдката, да чуят гласа и да почувстват обичта и грижата на своите родители. Инициативата, озаглавена #БезРаздяла | "Гласът лекува", насърчава семействата да изпратят аудио послание до техните бебета, чрез което да ги накарат да усетят обичта и топлината в думите на своите родители, което ще се реализира със съдействието на медицинските екипи.

Новороденото познава гласа, мириса и допира на своята майка и реагира по уникален начин единствено на тях. Научни изследвания свидетелстват, че слушането на майчиния глас има болкоуспокояващо въздействие върху бебето, стабилизира сърдечния ритъм и дихателните му функции. Инициативата стартира на 17 ноември и ще се реализира толкова дълго, колкото е необходимо, с оглед на рестриктивните епидемични мерки, но преди всичко с надеждата, че скоро родителите отново ще бъдат със своите бебета.

„Наскоро излезе изследване на СЗО, че раздялата между родители и бебета погубва много повече животи сред недоносените, отколкото пандемията би погубила. България е една от малките страни, която не възобнови контакта между родителите и бебетата“, допълни Габровска.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Маргарита Габровска.