"Все още разхвърляни едрогабаритни и строителни отпадъци в София, които създават грозни гледки до контейнерите. Такива отпадъци се събират по графици, които трябва да се спазват и са публикувани на сайта ни. Не може всеки ден ежедневно да се изхвърлят такъв вид отпадъци". Това заяви в ефира на bTV Radio Мариана Иванова- началник сектор „Инвестиционен контрол“ в Столичния инспекторат към Столична община. При следване на графика тя съветва до 9ч. сутринта на съответната дата да бъде оставен такъв отпадък, който ще бъде събран от специализираната техника.  Графиците са достъпни както онлайн, така и по телефона на съответните районни инспекторати.  "Понякога се правят много големи ремонти. Тогава е редно гражданите да наемат контейнер от лицензирана фирма, който да се постави наблизо и тези видове отпадъци да се събират в него", уточни Иванова.

Санкциите за нерегламентирано изхвърляне на едрогабаритни и строителни отпадъци за физическите лица са в размер от 300 до 1000 лева, а за юридическите лица - от 1400 до 4000 лв. В случай че станете свидетели на такъв вид изхвърляне, алармирайте Оперативния център на Столичен инспекторат на телефон 02 987 5555. 

Снимка: БГНЕС

Иновативни контейнери за отпадъци вече има в район "Младост", след като в началото на годината бяха разположени и в Район "Възраждане". Те са огнеупорни, с автоматично затваряне на капака и няма миризми. "Контейнерите са за битови отпадъци, които не са рециклируеми и не са биологични", пояснява Иванова. Те се обслужват от устройство, наподобяващо кран, като са разположени по такъв начин, в който не възпрепятстват контактната кабелна мрежа или засягат околните дървета.

"От 1 септември ще извършим измиване на дворовете на училищата за новата учебна година, където има изградени шахти за оттичане на водата", уточни тя.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Мариана Иванова- началник сектор „Инвестиционен контрол“ в Столичния инспекторат към Столична община, разположено в звуковия файл:

Припомняме, че Столичен инспекторат и Столична община оказват логистична подкрепа на кампанията "Да изчистим България заедно" на bTV, която предстои на 16 септември 2023г.