Във връзка с  повишаване на среднодневните температури започна плановото миене с автоцистерна и маркуч на улици и булеварди на територията на столицата. Създадена е организация от Столичен инспекторат и е възложено на фирмите по чистота да почистят регулите на улиците от наносите, както и да извършат профилактика на дъждоприемните шахти, след което да започнат миене на пътните платна и тротоарите. Извършват се и уборки на междублокови пространства. Поради факта, че в по-голямата си част улиците ще се мият в дневна смяна, може да се създаде затруднение в трафика.

„Апелирам към водачите на МПС да не бързат и да се съобразят с извършване на дейността", заяви в ефира на bTV Radio Мариана Иванова- началник сектор „Инвестиционен контрол“ в Столичния инспекторат към Столична община. „Паркираните коли затрудняват дейността. Моля водачите да преместват доброволно колите си, когато видят, че улиците им се мият!... Нека да даде шанс на фирмите по чистота!", призова тя. Според нея, само ако МПС-то е паркирано неправомерно, ще бъде репатрирано. Ако автомобилите не бъдат преместени, „остават малки наноси, които не създават впечатления за качествено измиване".

Снимка: btvnovinite.bg

„Още сме в зимно почистване и не може да се състави план. Правим организация и се съобразяваме с метеорологичните условия", пояснява Иванова. Вчера то бе извършено в районите „Искър" , „Връбница", „Люлин", „Красно село". 

Миенето на улиците и булевардите ще продължи в районите „Лозенец“, „Нови Искър“, “Студентски“, „Младост“, „Нови искър“ , „Витоша“, „Овча купел“,  „Средец". 

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Мариана Иванова- началник сектор „Инвестиционен контрол“ в Столичния инспекторат

„За цялата година е планирано да се измият 7 пъти вътрешнокварталните улици, а 6 пъти - за пътищата, по които се движи масовия градски транспорт", уточни Иванова. 

Сигнали за непочистени участъци и пътни артерии могат да се подават до Оперативния център на Столичния инспекторат 02/987 5555

Мариана Иванова разкри, че наближава традиционното пролетно почистване на територията на Столична община, което ще се организира на два етапа с различен фокус. Началото предстои да бъде обявено.