„Монолози“ е най-новата книга на Мария Касимова-Моасе. Тя представлява сборник с изповеди споделя авторката в ефира на bTV Radio.

„Това е една любима моя форма, защото това е директно даване на думата на твоя герой или на характера, който си си измислил. Всичко тръгна от едни монолози, които трябваше да напиша по поръчка на моя детски приятел Мариан Бачев и неговата театрална школа „Аркадия“, каза тя.

В книгата има разкази, споделени от различни хора – тийнейджъри, самотници, хора, изпаднали от обществения поглед и станали прозрачни за другите. Диалози, които водим сами със себе си.

„Надявам се в тези монолози хората да си намерят своя собствен език. Може би дори сами със себе си да си поговорим малко. Липсва ни говоренето в тишина. Много крещим, много е шумно, всеки от някъде нещо допълва чул-недочул. Пише се някаква обща шарена и пъстра история, но грозно пъстра – кичозна“, сподели още Мария Касимова-Моасе.

В тази самотна форма на себеизразяване авторът е само точен проводник. Той слуша, чува и предава. Прилежно отразява и държи фантазията си подчинена на чуждото признание. 

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Мария Касимова-Моасе.