Европейската комисия обяви финалистите за второто издание на наградите „Нов европейски Баухаус“ за дизайн с принос за обществото и природата. От общо 1100 кандидатури от цяла Европа са класирани 52-ма финалисти. Единственият български проект, който достига до финала, е инициативата „Реките на София“.

Новият Европейски Баухаус е инициатива на Европейската Комисия, която има за цел да насърчи добрите примери в устойчивото, красиво и включващо градско развитие. Тя събира добрите примери от Европа и насърчава проекти, които показват пътя към осъществяването на Зелената Сделка. „Това би донесло повече фокус върху България за социализиране на градските реки с градската тъкан“, заяви в ефира на bTV Radio ландшафтният архитект Мартин Янков от фондация „Колективът“, които създават инициативата. Подкрепете инициативата до 16 май онлайн на адрес: https://europa.eu/new.../get-involved/2022-prizes_en.

„Тези реки са построени като съоръжения с инженерна функция да отвеждат дъждовните води. Заустена е и мръсната канализация още от времето на социализма. Това е един от най-сериозните проблеми, но не е единствен в Европа“.  „В Англия, Германия, Франция, реките са използвани за тежката индустрия. След тези времена, повече градоначалници и архитекти ги осъзнават като двигатели за регенерация“, посочи той. „Когато видим тези места чисти, достъпни, зелени, на всеки гражданин ще е неприсъщо да си изхвърли боклука там. Тези пространства са ценни и за да ги спрем да ги третираме като язви на градската среда“, каза още Янков.

Неговият екип организира фестивала „Реките на София“, който ще се проведе от 2 до 4 септември 2022г. и представлява „инструмент на обединение на гражданите и институциите, докато не видим реките трансформирани“.  Все още липсва ранно предупредителна система, линейни паркове и други градоустройствени решения за речните корита.

Предстои и изграждането на речен площад „Лъвов мост“ със стълбища с хидравлично рамо. „Когато има опасност от валежи, тези стълбища ще се вдигат. Разработваме системата, но то е тясно обвързана с НИМХ, с които трябва да имаме постоянна комуникация“, пояснява Мартин Янков. „Настилката е неравна и имаме инженерни съображения за размерите на стълбищата. На твърде ранен етап сме за хората с увреждания“, добави той. По думите му, дългосрочната цел е отключване на Владайска река като линеен парк.

Инициативата „Реките на София“ излезе извън столицата, като се пренася в Русе и в други градове.  От 27 до 29 май предстоят арт акции във фестивал в Русе. „Правим ново публично пространство на река Дунав в близост до кея. С помощта на местни ученици проектирахме дизайна на мястото. Ще строим инсталацията с тях и местни културни организации“, подчертава ландшафтният архитект.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Мартин Янков в звуковия файл: