Третото издание на фестивала „Реките на София" ще се състои по традиция в коритото на Владайска река до Лъвов мост — с множество безплатни събития, качествена музикална програма, арт базар, инсталации, модерен цирк и лятно кино. Проявите предстоят на 2,3 и 4 септември 2022г.

Фокусът на фестивала е „да намери решение за софийските реки и какво да се случи с тези пространства. По този повод предстои дискусия на 2 септември от 10ч. - Басейнова дирекция, главния архитект, кмета на София и представители на Софийска вода", заяви пред bTV Radio организаторът и председател на Фондация „Колективът" арх. Мартин Янков. На форума ще се обсъдят решения за подобряване на състоянието на реките и особено чистотата им, както и следващи стъпки, които институциите ще предприемат. „Природата винаги ще създава проблеми на застроената градска среда. Очакват се големи валежи, по-дълги периоди на засушаване и по-силни периоди на пороища. Трябва да се нагаждаме към природата", отбеляза специалистът. Темата за чистотата на водата и живота в реките ще бъде отразена и чрез изложба на фотографа Валерий Пощаров и WWF България за популацията от есетри в българския Дунав - една от многото застрашени екосистеми в реките ни. „Проблемът е национален – в цяла България ВЕЦ-овете причиняват засушаване. Те спират и ограничават притока на реки. В цялата низина нивото на подпочвените води е паднало до ниво, при което страдат всички растителни култури. Българинът и институциите му трябва да обърнат внимание на това нещо", подчерта Янков.

Той коментира проблемите след пороите в Карлово, като е необходим „градоустройствен проект, който трябва да се адаптира". Според Янков, сме свидетели на "глобално недооценяване на богатствата на България". Част от каменното корито на Владайска река е признато още през 1988 г. за „паметник на градинското и парково изкуство”. Въпреки сегашните проблеми на реката, този статут на културна ценност показва потенциала ѝ да бъде едно красиво място в града. На фестивала „Реките на София” се вижда какво е възможно, когато хората се съберат край Владайска и тя стане място за отдих, музика и изкуство.

Как да се облагородят реките на София, за да се избегнат бедствия като тези в страната? За възможните решения, които ще бъдат обсъждани с отговорните институции, както и за предстоящата културна програма при речното корито на Перловската река до Лъвов мост, ще научим от ландшафтния архитект Мартин Янков от организационния екип на събитието и председател на Фондация „Колективът". Той призова да не цапаме и изхвърляме фасове, както и дасе използват по-малко мокрите кърпички, които не се разграждат.

Цялото интервю на Георги Митов с арх. Мартин Янков ще откриете в звуковия файл под главната снимка:

Тази година фестивалът „Реките на София" минава под знака на две международни отличия. Инициативата  стана единственият финалист от България в наградите за дизайн на Европейската комисия „Нов европейски Баухаус". На откриването на фестивала в 18:00ч. в петък, 02.09., румънският архитект Ойген Вайда, член на журито на наградите Европа Ностра, ще връчи на организаторите от Колективът знак за Европейско културно наследство. Вайда получава световна известност заради работата си по съхраняване на паметници на културата в селски райони в Румъния. Той има опит в това как пренебрегнати места, където промяната изглежда трудна, могат да се съживят и хората да се върнат към тях — както е и с реките на София. След церемонията по награждаване ще започне същинският фестивал с духов оркестър, спектакъл с въздушна йога и музика и танци до късно.

В социалните мрежи заявяват желание да присъстват рекордните над 28 000 души, като на място се очакват повече. Организаторите са се подготвили с множество атракции по бреговете на Владайска река, както и на нивото на площад Лъвов мост.

В рамките на фестивала може да се видят куклен театър, филмови прожекции, шоу с въздушна йога и базар на творци и занаятчии — препратка към някогашния битак в коритото на реката. Ще свири духов оркестър и ще се включат свежи млади изпълнители като певицата Яна Янчева -УАИА и международната софийска банда Latino Kopeles Band. Предстои да се обявят още много изненади в музикалната програма.